juliol 2016

Notícia

El passat mes de maig es celebrava una edició més del Clean Up day, una iniciativa a nivell Europeu que té per objectiu la retirada de deixalles abocades per l’home en entorns naturals. Des del comitè organitzador es va convocar la ciutadania a participar en la jornada, que se celebra anualment, on es van netejar diversos espais públics.

Notícia
Un estudi posa de manifest que els processos pels quals les ciutats potencien la construcció i recuperació d'espais naturals no beneficien a tots els ciutadans per igual.

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per Isabelle Anguelovski i finançat per la Unió Europea analitzarà el procés de "gentrificació verda" pel qual la construcció de parcs i zones verdes a les ciutats tendeix a atreure a les classes socials més altes i exclou els col·lectius més vulnerables.

Notícia
El govern revisarà tota l’ordenança de sorolls recentment modificada i vol aprovar una normativa sobre les activitats de caràcter festiu i cultural

El govern de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que revisarà a fons tota l’ordenança de sorolls i vibracions, alhora que estudiarà l’aprovació d’una ordenança municipal que reguli les activitats culturals i festives al carrer. Són dues mesures que l’executiu ha pres després de la sentència del TSJC que va anul•lar la llicència al Nowa Reggae perquè uns veïns van denunciar patir problemes de descans per culpa del festival.

Notícia

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el vicepresident segon de la Diputació, Marc Castells, han presentat aquest dilluns el projecte de les Vies Blaves, per recuperar la llera del riu Llobregat i els seus principals afluents, l'Anoia i el Cardener. 

Notícia
L’equipament científic, amb una capacitat de 150.000 litres, reprodueix l’entorn natural del mar

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) inaugura, a la seva seu al port de Vilanova i la Geltrú, el primer túnel acústic d’ús no militar destinat a estudiar l’impacte sonor de l’activitat humana en els ecosistemes marins i a recuperar-ne l’equilibri acústic natural en els oceans.

Notícia

Aquest 21 de juliol, s’han iniciat les obres del carril bici que unirà Barcelona i Esplugues de Llobregat, una intervenció projectada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d’acord amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i l’Ajuntament de Barcelona. En un futur, aquesta intervenció ajudarà a connectar de manera ininterrompuda i per vies ciclables els àmbits del Llobregat i del Besòs, tot travessant la ciutat de Barcelona.

Notícia
Proposen la creació de la figura del Comú com a eina de governança i tenir en compte els nous usos turístics i d'infraestructures

L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Fundació del Món Rural han presentat aquest 20 de juliol, en una jornada que ha tingut lloc a Sort (Pallars Sobirà), el primer estudi amb propostes per millorar la gestió dels béns comunals i ampliar el rendiment que en treu la comunitat de veïns beneficiària, apropant la capacitat de decisió al territori.  Entre elles, es proposa la creació de la figura del Comú per administrar-los, és a dir, que els pobles d’un municipi que disposin de béns comunals propis es constitueixin en Entitats Municipals Desconcentrades.  

Reportatge
Passar temps en contacte amb la natura és font de salut

Els espais verds són beneficiosos per la salut, física i mental, en totes les franges d’edat. Els estudis que darrerament es multipliquen sobre el tema no deixen lloc a dubtes ni elucubracions: ens cal passar més temps en contacte amb la natura. Als adults i, sobretot, als infants. A l’hivern sovint ens és complicat: la impossible conciliació de feines i horaris escolars, les tardes curtes que conviden a aixoplugar-se i fugir del fred i un ritme trepidant que massa sovint no ens deixa temps ni per respirar. Però ara que arriba l’estiu s’han acabat les excuses i és el moment de recarregar les piles. Les piles verdes, per a ser exactes.

Notícia
L'escalfament global està empitjorant la sequera del Mediterrani i això repercuteix en la interacció flor-papallona

Un estudi en el que ha participat el CREAF ha trobat que les altes temperatures i la baixa pluviositat provoquen una descoordinació entre l'època de floració i l'època de vol de les papallones. Els moments de màxima floració i d'abundància de les papallones se separen una mitjana de 70 dies i augmenten en els anys de sequera pronunciada.

Notícia

Set tones i mitja d’objectes que serien residus i que s’han convertit en productes reutilitzats per famílies amb pocs recursos. Aquest és el balanç, entre gener i maig d’enguany, del programa de reutilització social a les deixalleries del Consorci del Bages per a la gestió de residus que es va posar en marxa fa uns mesos. L’objectiu és facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arriben a la xarxa de deixalleries, en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava anteriorment.