octubre 2011

Reportatge
La preocupació per les qüestions ambientals ha fet que en els últims anys sorgeixi tot un enfocament dins de la química, en general, i de la química orgànica, en particular que té entre els seus principis el disseny de productes i processos químics que redueixen o eliminen l'ús i producció de substàncies perilloses, minimitzen la contaminació i generen productes a partir de matèries primeres renovables. En aquesta línia trobem les biorefineries, estructures que integren processos de conversió de biomassa per produir combustibles, energia i productes químics, com plàstics compostables o excipients. Les biorefineries industrials han estat identificades com un camí prometedor per a la creació d'una nova indústria basada en la biomassa. Quin paper poden tenir a Catalunya, un territori eminentment forestal, que explora noves possibilitats en la gestió dels seus boscos?
Entrevista

Josep Peñuelas és professor d'investigació del CSIC, director de la Unitat d'Ecologia Global CREAF-CSIC-CEAB i col·laborador d'universitats de mig món, des d'Stanford a Beijing. El 2010 va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya, i els seus treballs són de referència per a altres experts.

Ara, amb el seu equip, ha format part de la posada en marxa de TRY, una base de dades sobre les característiques de plantes de tot el planeta en la que per primera vegada s'ha incorporat la informació d'equips d'investigació d'arreu del món, i que permetrà saber molt més sobre la vida a la Terra i el futur que ens espera.

Reportatge
En el context actual de crisi les Empreses de Serveis Energètics (ESE)  apareixen com l'instrument que permet al municipis complir amb els seus compromisos ambientals i alhora reduir la factura energètica. Sostenible enceta una sèrie de reportatges per presentar diverses iniciatives que s'estan desenvolupant al territori amb aquest fórmula. Viatgem en primer lloc a la capital de l'Osona que continua la seva aposta per anar introduint la biomassa com a font energètica de manera progressiva. El 2012 construirà el projecte més ambiciós fins al moment: una xarxa de calor en ple centre urbà. Per portar-ho a terme el consistori confiarà les obres i la prestació del servei a una ESE, amb un compromís que durarà una dècada. 
Entrevista

Àlex Jiménez  és dissenyador i enginyer tècnic en Disseny Industrial Jon M. Marín és llicenciat en Biologia i compta amb experiència com a consultor ambiental i en gestió de projectes. La trobada professional d'aquestes dues visions ha donat com a resultat Nutcreatives, una empresa de disseny que té com a element distintiu el fet d'anar més enllà de l'estètica de l'objecte.

Reportatge
El Govern ha aprovat un Decret llei amb caràcter d'urgència que ha estat votat a favor per tots els partits polítics excepte ICV-EUiA que ha votat en contra, per permetre que es puguin capturar 60.246 ocells cantaires (caderneres, pinsans comuns, passerells i verdums). Els ocells fringíl·lids són aus protegides per la normativa europea, però la Llei Òmnibus n'ha derogat la protecció i el Decret llei accelera la possibilitat de capturar-los.  Els partidaris de la protecció asseguren que les poblacions estan decreixent i que permetre ara la caça posarà en risc l'equilibri demogràfic; els caçadors estan contents i asseguren que les prohibicions ha augmentat el mercat il·legal d'aquests ocells cantaires. A Sostenible.cat hem volgut parlar amb tots els agents implicats i saber-ne més.