Uns 200 voluntaris recullen 4 tones de brossa d'espais naturals del Delta de l'Ebre

14/03/2018 - 17:07

L’acte central de la campanya de sensibilització ambiental ‘Per un Delta Net’ va unir els set municipis de la demarcació per netejar diverses àrees

Prop de 200 persones van participar en l’acte central de la campanya de sensibilització ambiental ‘Per un Delta Net’, que des de fa tres anys, organitza el Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb el suport d’ajuntaments i entitats del territori. L’objectiu és afavorir conductes més cíviques amb l’entorn, i un canvi d’hàbits per reduir el volum de residus que generem.

La jornada de voluntariat va comptar amb la participació dels set municipis de l’àmbit (l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja). En total es van recollir 4 tones de brossa, sobretot plàstics (80%), metall (6%), vidre (5%) i altres objectes (4%).

Les neteges es van concentrar a la Platja Arenal, Pinets de Camarles, Xoperal de l’Aldea, Platja Eucaliptus, Platja del Trabucador, Platja del Garxal, Platja de Migjorn, Bassa de les Olles i Encanyissada. Aquí (les Olles i l’Encanyissada), la neteja va comptar amb el suport de les societats de caçadors de l’Ampolla i d’Amposta, la Ràpita i Poblenou del Delta, un cop finalitzada la temporada de caça.

Tallers participatius
El tret de sortida de la campanya va tenir lloc el passat divendres, amb la celebració del primer dels diversos tallers participatius per debatre sobre el problema de la brossa marina i adquirir compromisos, que es formalitzaran en les properes setmanes, tant per part de particulars a títol individual, com de les entitats. La biblioteca de Sant Jaume d’Enveja va acollir aquest acte, que va comptar amb la presència d’unes 25 persones, entre particulars i representants de diversos sectors implicats (caça, pesca, turisme, arrossers, etc.).

Durant l’acte, es va donar a conèixer als assistents el projecte europeu ACT4LITTER, en què el parc participa com una de les 20 àrees marines protegides a tota la Mediterrània per implementar mesures conjuntes per preservar els ecosistemes naturals de les escombraries marines.

Altres actes de la campanya
A més de la neteja conjunta del diumenge, a l’abril, juliol i octubre es durà a terme el Marine Litter Watch Month, que inclou la caracterització de la brossa en una franja de 4.000 m2 a la platja del Serrallo. Així mateix, diumenge 13 de maig Amposta acollirà una altra neteja a la Platja d’Eucaliptus, que també forma part de la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, i el divendres 18 de maig, una marató de neteja, la Ultra Clean Marathon, de Sant Jaume d’Enveja a l’Ametlla de Mar. 3. La campanya també estarà present al Saló infantil de Sant Carles de la Ràpita i a la Fira de l’arròs. També es reforçarà la difusió sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus que té lloc al novembre.

En paral·lel, s’organitzaran xerrades a tots els grups de 6è de primària de les escoles públiques de l’àmbit, perquè els infants prenguin consciència d’aquesta realitat i del seu paper protagonista. També es faran tallers sobre la brossa marina i el reciclatge al Saló Infantil de la Setmana Santa d’Amposta.


 

Municipis: 
MontsiàAmposta
MontsiàSant Carles de la Ràpita

Relacionats

Notícia

La campanya d’educació i sensibilització ambiental se centra aquest estiu al nucli de la Pineda.

Article

L'equip guanyador, Plogging Revolution, representarà Espanya al mundial al Japó.

Acte
05/05/2023 - 00:00

Butlletí