Tres anys de sequera

La dada

Autor: Marc Solanes Calderón

Infografia: Sergi Mayench

13/05/2024 - 16:12

Es compleixen gairebé tres anys des de l'inici d'una època de sequera que s'ha allargat molt més del que s'esperava. Tot i les pluges de les darreres setmanes, quan han incrementat lleugerament el nivell de les reserves del sistema Ter-Llobregat fins a superar el 25%, la situació continua sent crítica.

L'any 2008 els pantans van decréixer fins al 21% de la seva capacitat, un dels episodis més extrems registrats fins ara. El passat mes de març de 2024, la xifra a la qual van arribar les conques internes de Catalunya va ser del 14,4%

Des de l'arribada del temporal Glòria, que va provocar un increment del nivell de reserves que vorejava el 100% a les conques internet, la quantitat d'aigua ha anat a la baixa de forma progressiva. És veritat que a la primavera del 2021 hi va haver un episodi de pluges que va mantenir les reserves en nivells força elevats, i és a partir del mes de juny que la sequera s'intensifica i la situació empitjora cada cop més sense canvis substancials.

De fet, el nivell més baix de les sequeres recents es va registrar l'any 2008, quan els pantans van decréixer fins al 21% de la seva capacitat. El passat mes de març de 2024, la xifra a la qual van arribar les conques internes de Catalunya va ser del 14,4%. Per ara, el Govern de la Generalitat va anunciar que Catalunya no tornaria a entrar en emergència fins, com a mínim, principis de 2025, ja que les reserves actuals equivalen al consum d'aproximadament vuit mesos. 


 

Categories: 

Relacionats

Butlletí