S'inicia la instal·lació de la planta solar dels tallers de l'L9/L10

Font: Govern.cata

19/06/2023 - 09:26

En aquesta planta solar s’instal·laran, en concret, 3.976 plaques, amb una potència superior a 2 Mw, en una actuació que abastarà fins a 9.820 m². Aquesta actuació permet reduir unes 1.300 tones anuals de CO₂ equivalent en el sistema de producció energètica, equiparable a eliminar 266.000 vehicles anuals dels accessos de Barcelona.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la consellera de Territori, Ester Capella, ha visitat els primers treballs del “projecte d'autoconsum fotovoltaic més gran de la Generalitat”, una instal·lació situada a la coberta dels tallers de l’L9/L10 de la Zona Franca, a Barcelona. Pere Aragonès ha posat en relleu que les prop de 4.000 plaques que s’instal·laran, i que ocuparan al voltant de 10.000 metres quadrats, “permetran cobrir una part de la demanda energètica del transport públic i contribuiran a què sigui més eficient i també assumeixi la seva responsabilitat cap a la descarbonització de l'economia”.

El president també ha destacat la importància d’“aprofitar tots els espais disponibles” per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. I, en aquesta línia, ha destacat l’aposta del Govern per aprofitar les teulades dels edificis públics del país per produir energia. L’objectiu, ha explicat, és “arribar al 2050 amb un país amb el 100% d’energies renovables”.

 

La nova instal·lació fotovoltaica

En aquesta planta solar s’instal·laran, en concret, 3.976 plaques, amb una potència superior a 2 Mw, en una actuació que abastarà fins a 9.820 m². Les plaques generaran uns 2,9 Gwh/any, similar a l’energia que consumeixen 900 famílies anualment, que representen prop del 3% de l’energia que consumeix l’L9/L10.L’obra compta amb un pressupost de prop de 3 milions d’euros i s’executarà durant aquest any.

Aquesta actuació culmina una operació de generació d’energia de proximitat, més eficient, vinculada a l’L9/L10, iniciada amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de les quatre estacions en viaducte de l’L10 Sud –Zona Franca, Port Comercial / la Factoria, Ecoparc i ZAL I Riu Vell. Les plaques, ja en funcionament, són 495, que abasten una superfície total de 962 m2.

Així, tota aquesta operació entorn de l’L9/L10 significa la instal·lació de 4.471 plaques fotovoltaiques distribuïdes en cinc cobertes, amb una superfície total de de 10.768 m2.

Finalment, en aquesta línia de generar energia de fonts renovables mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques en infraestructures vinculades al transport públic, estan en licitació les obres d’ampliació dels tallers i cotxeres de Sant Genís, a l’L3, que inclouen la col·locació de plaques.

 

Descarbonització de la mobilitat

Potenciar l’ús del transport públic i, en concret, millorar la xarxa de metro, és una línia d’actuació cabdal per assolir una mobilitat més descarbonitzada i fer front, així, al canvi climàtic. Així, estan en execució les obres per a la finalització de l’L9/L10, amb un pressupost de 925 milions d’euros, alhora que estan en marxa un conjunt d’obres a la xarxa, adreçades a millorar-ne la capacitat, la fiabilitat i l’accessibilitat.

Així, a més de les obres en curs a l’L9/L10, el Govern té mobilitzades actuacions que sumen més de 150 milions d’euros, entre les quals cal ressaltar els treballs de modernització del sistema de senyalització de l’L4 i els d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda en diversos intercanviadors.

Paral·lelament, es treballa, entre altres, en els projectes i estudis dels perllongaments de les línies 1 (Fondo-Lloreda Sant Crist), 3 (Zona Universitària –Esplugues) i 4 de metro (La Pau – la Sagrera) i de l’adaptació a persones amb mobilitat reduïda dels intercanviadors pendents per a completar la xarxa.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat

Relacionats

Article

Vuit projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments de la ciutat de Barcelona.

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac disposa de dues noves instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments municipals. Les noves instal·lacions permeten generar energia renovable i estalviar en consums energètics i emissions de CO₂.

Butlletí