Rubí busca deu comunitats veïnals per participar en una prova pilot que promou la sostenibilitat

Font: RubíTV

21/05/2020 - 08:00

El projecte "Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia" té com a objectiu la reducció d'emissions i l'estalvi d'energia i diners

L'Ajuntament de Rubí busca deu comunitats veïnals per participar en la prova pilot "Comunitats Rubí Brilla, estalvi, confort i energia". L'objectiu del projecte és aconseguir que les comunitats de les ciutats estableixin un mètode de treball per promoure l'estalvi, l'eficiència energètica i les energies renovables. 

La iniciativa preveu aconseguir comunitats sostenibles, que estalviïn energia, emissions de CO2 i diners; millorant alhora el confort i la qualitat de vida de les persones que viuen; empoderant energèticament els seus propietaris; incrementar el valor patrimonial de l'immoble; augmentar les possibles de venda i lloguer dels habitatges; i allargar la vida útil dels edificis participants.

"Comunitats Rubí Brilla" es divideix en quatre etapes: diagnosi i simulació; cerca de pressupostos; subvencions i finançament; i execució. Cada comunitat decidirà el pas a la següent etapa.

El projecte gira entorn de l’estalvi econòmic i aquest estalvi ha de permetre finançar les accions executades durant l’estadi 4, de manera que els rubinencs i rubinenques puguin estalviar des del primer moment. Així, una part d’aquest estalvi servirà per cobrir el cost de la inversió durant els anys que duri el finançament, mentre que el mateix estalvi resultarà net per a la comunitat quan el període de finançament finalitzi i quedi coberta la inversió.

Sobre "Comunitats Rubí Brilla", el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha explicat que sovint, "acostumem a oblidar que, a part de la factura que ens arriba al domicili, paguem una factura elèctrica també com a comunitat de veïns". "El marge d'estalvi aquí pot ser de centenars d'euros", assegura.

Més enllà de la realització del projecte, actualment l’Ajuntament ofereix una bonificació del 50% de l’IBI per a la implementació d’un sistema d’autoconsum. D’altra banda, de cara a la segona meitat de l’any, hi ha prevista una nova convocatòria PAREER, una subvenció destinada a accions de rehabilitació energètica. Finalment, l’Institut Català de Finances (ICF), juntament amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC), ha obert una línia de finançament per a projectes de rehabilitació destinada exclusivament a les comunitats de propietaris.

Dimecres 27 de maig a les 18 h, tindrà lloc una sessió informativa virtual a través del canal de YouTube de l’Ajuntament, on es podran resoldre dubtes sobre el projecte. Per a participar-hi és necessari inscriure-s’hi prèviament. Aleshores, les comunitats que, un cop hagin assistit a la reunió informativa, vulguin participar al projecte, hauran d’omplir el full de sol·licitud. D’entre les diferents peticions rebudes s’escolliran aquelles deu que, sota criteris tècnics, es considerin idònies per a la prova pilot. Les sol·licituds es poden presentar fins al 22 de juny de 2020.


 

 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalRubí

Relacionats

Notícia

El projecte és una iniciativa d’Ecoserveis i té l’objectiu de fomentar l’autoconsum col·lectiu ja que aquest pot generar un estalvi econòmic a les famílies, promoure un nou model energètic a les llars i apoderar les comunitats, transmetent-les el coneixement sobre els avantatges, requisits o normatives relacionades amb l’autoconsum col·lectiu.

Notícia

Una vuitantena d'inscrits, representants d'empreses i administracions, han rebut informació a la Masia de Can Serra sobre l'autoconsum energètic, en el marc de la 16a jornada tècnica organitzada per Rubí Brilla. Els assistents han pogut resoldre dubtes sobre la nova normativa de l'autoconsum energètic.

Notícia
La jornada serà el proper 19 de juny a la Masia de Can Serra

Gràcies al Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril es pot avançar en aquest àmbit, ja que promou l'autoconsum com a eina de millora de la competitivitat empresarial i inclou per primer cop a Espanya el concepte d'autoconsum compartit, simplifica els processos administratius i tècnics per a instal·lacions d'autoconsum i obre la porta a la gestió dels excedents energètics, després que s'hagi derogat l'impost al sol.

Butlletí