Relaja: mobiliari urbà sostenible per al Prat de Llobregat

Periodista
06/05/2013

Relaja és en primera instància un banc per seure, però al darrera hi ha un concepte que va més enllà de l'estricta funcionalitat: es tracta d'un sistema modular de mobiliari urbà que valoritza els residus petris de l'entorn proper i contribueix a la integració social. En aquest sentit, la producció correspon a una associació que dóna feina i formació a persones en risc d'exclusió laboral. Els seus creadors, els dissenyadors Jon Marín i Alex Jiménez, de l'empresa Nutcreatives, s'han volgut allunyar del mobiliari urbà convencional que tendeix a replicar les mateixes fórmules independentment de la ubicació.

Flexibilitat i adaptabilitat
Aquest banc és el fruit d'un disseny flexible que permet l'adaptació a les necessitats específiques d'un indret, mitjançant la combinació de diferents peces, fet que ajuda a crear espais diferents en cada ocasió.  L'estructura ve definida per una sèrie de mòduls tancats en unes gàbies d'acer que s'omplen amb residus de material petri, tal com vénen del centre de producció. Amb això s'obté un element resistent, durador, amb una estètica innovadora i a un cost assequible.

Actualment ja es pot veure i utilitzar un conjunt d'aquest nou mobiliari  -de moment, cinc bancs diferents- al Camí del Sorral, que discorre al llarg del marge dret del riu al Prat del Llobregat. Aquesta primera instal·lació ha estat possible a partir d'un conveni signat a quatre bandes entre Nutcreatives, l'ajuntament del Prat, l'empresa Mármoles Cutillas i l'associació Saó-Prat. D'aquesta manera, Nutcreatives dissenya i gestiona el projecte; la matèria primera la proporciona Mármoles Cutillas; i l'Associació  Saó-Prat el fabrica. Aquesta associació està orientada als joves que, per diferents raons, han deixat els estudis i s'han posat a treballar. D'aquesta manera reben una oportunitat de formació professional en el món de la construcció que, en aquest cas concret, incorpora un plus de creativitat.

Visió ambiental i social
Els dissenyadors expliquen a Sostenible que la gestió dels residus petris genera dos problemes principals, el transport i l'ocupació d'espai: " Al ser un material pesat, requereix d'una considerable despesa energètica quan es mou. Per tant, un cop un es troba en un  indret, és millor que no es desplaci gaire. D'altra banda, aquests residus solen anar a l' abocador. Fent-los servir, evitem que s'omplin aquests espais amb un material que ha costat tant d'extreure de la natura".

L'aspecte social forma part d'una determinada visió que vol superar la clàssica consideració de reduir l'impacte ambiental. "Nutcreatives ha crescut des dels seus inicis amb el pensament que els projectes han de tenir també un impacte positiu sobre el medi econòmic, social i ambiental. Això és conseqüència de la nostra interdisciplinarietat (biologia, ecologia industrial, enginyeria i disseny). Pensem que no hi ha un bon projecte de disseny si els impactes positius no prevalen sobre els negatius des del principi", argumenten.

De Canàries al Prat

La història de Relaja comença a milers de quilòmetres del Llobregat. El 2007, Jon Marín i Alex Jiménez, participaven en un campus de creativitat a Santa María de Guía, a l'illa de Gran Canària. En un sistema tancat com pot ser una illa, és més costós energèticament i econòmicament moure matèria. L'observació d'aquell context, que incloïa una empresa de manufactura de marbres amb un greu problema de gestió de residus, una demanda de mobiliari urbà per part de l'Administració, i un alt nivell d'atur juvenil, va fer néixer el concepte Relaja. "Després ens vam adonar que aquesta solució era perfectament extrapolable a altres indrets amb característiques semblants. Després d'un període de maduració,  fa un any es va signar el conveni entre les parts. Els bancs es van crear durant l'estiu i ara ja estan instal·lats per ser gaudits per la ciutadania.

El mobiliari compleix la seva missió amb eficàcia. Tanmateix, els seus creadors insisteixen en que "no és només un banc per seure-hi". El fet que tanqui cercles i que ajudi  l'economia de proximitat donant feina feina a gent del municipi és, en la seva opinió, "un motiu per promoure la reflexió". La presència del Relaja és austera i això també té implicacions més enllà de l'estètica. "Els materials i els processos són senzills i volem que els usuaris entenguin perquè són així, amb què estan fets i per qui estan fets", apunten.

Els dissenyadors de Nutcreatives aposten per una relació diferent entre els productes i les persones que els utilitzen: " Si coneguéssim, com a usuaris, la història que s'amaga darrera dels productes, seríem més conscients del que es bo i del que no i podríem consumir amb més responsabilitat". Reclamen també un canvi de paradigma "repensant tots els elements de l'escenari urbà " i exhorten a l'administració a fer un pas endavant "promovent una compra verda que resolgui problemàtiques de present i de futur".

Municipis: 
Baix LlobregatEl Prat de Llobregat

Relacionats

Article
Amb més de 30 anys d’història és un de les primeres iniciatives d’educació ambiental de Catalunya

Les visites escolars als Espais Naturals del riu Llobregat es reprendran al llarg d’aquest mes d’octubre. Amb això arrenca també una nova edició del programa Apropa’t al Delta de l’Ajuntament del Prat, un dels primers a Catalunya d’educació ambiental, amb més de 30 anys d’història i pel qual han passat fins ara més de 200.000 alumnes d’arreu de Catalunya.

Article

Afavorir la presència de la flora i fauna que ens envolta a través d’actuacions de seguiment i difusió. Aquest és un dels objectius principals de Pla de Millora de la Biodiversitat dels parcs i platges metropolitans que l’AMB està elaborant.

Notícia

En el marc de les propostes de servei comunitari i dins el  projecte Alumnes Gestors del Territori, l'Ajuntament del Prat durant els darrers cursos escolars s'ha ofert  que l'alumnat  conegui i participi activament en la gestió d’alguns espais naturals.

Butlletí