Recursos de l'Agenda escolar pel Dia mundial de l'Aigua

28/02/2017 - 11:51

L'Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament ens proposa tres activitats per organitzar a l'escola en el marc del Dia Mundial de l'Aigua. 

La petjada hídrica

La petjada hídrica és un indicador de l’ús de l’aigua. Es defineix com el volum d’aigua dolça que consumeix una persona, una població o un país al cap d’un any. Això inclou l’aigua que bevem i que utilitzem diàriament en la nostra higiene personal i els usos domèstics (com rentar els plats o la roba), però també el que s’anomena l’aigua virtual, és a dir, l’aigua que no veiem, però que es necessita per produir els articles que consumim (menjar, roba, ordinadors, etc.) i els serveis que utilitzem.

I és que tot el que es fabrica o es cultiva necessita aigua per a cadascun dels passos de la cadena de producció i per al transport, i en això es gasten milions de litres d’aigua.

La petjada hídrica mitjana d’Espanya és de 2.350 m3 d’aigua, el doble de la mitjana mundial (1.240 m3) i per darrere dels Estats Units (2.483 m3). Això equival gairebé a la totalitat d’una piscina olímpica per persona i any.

Jo estalvio aigua

Com podem estalviar aigua? Diversos consells ens ajuden a estalviar aigua. Dutxa’t en comptes de banyar-te. Estalviaràs entre 100 i 200 litres d’aigua.Comparteix els teus missatges al món amb l’etiqueta #joestalvioaigua i #somaigua Omplim les xarxes socials (Facebook,Twitter o Instagram) amb missatges i imatges que il·lustrin el que fem per estalviar aigua. Perquè... #somnatura i #somaigua! I volem que tothom n’aprengui!

Quanta aigua consumeixo

El consum d’aigua es mesura en metres cúbics (m3). 1 metre cúbic d’aigua equival a 1.000 litres.

Per saber quin és el teu consum mitjà d’aigua a la llar, cal que, en primer lloc, aconsegueixis una factura de l’aigua.

 

L’Agenda Escolar Europea del Medi Ambient i el Desenvolupament és un recurs d’educació ambiental adreçat a joves estudiants de secundària, que la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ofereix als municipis que en són membres. Conté els apartats característics d’una agenda escolar qualsevulla, amb la particularitat que al llarg del curs s’inclouen continguts relacionats amb la sostenibilitat, en forma d’activitats o informacions setmanals diverses. Tot, amb l’objectiu de donar a conèixer entre l’alumnat els conceptes del desenvolupament sostenible i estimular i promoure conductes ambientalment responsables i de respecte vers el medi.


 

Relacionats

Notícia

La Paeria iniciarà la segona fase de millora dels Aiguamolls de Rufea aquesta primavera. Els treballs permetran la construcció d’un mirador elevat a la zona boscos de tamarius, la instal·lació d’una torre de biodiversitat amb caixes-niu per a diverses espècies, la construcció d’una passarel·la que travessarà una de les basses d’aigua ja existents i la creació d’una bassa temporal d’aigua per potenciar la presència d’amfibis a la zona.
 

Notícia
Il·lustració del Conte del Sr. Riu. Mercè Tous

Il·lustració del Conte del Sr. Riu. Mercè Tous

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua. El tema del Dia Mundial de l'Aigua 2019 tracta de fer front a la crisi de l'aigua abordant els motius pels quals queda molta gent sense accés al recurs.
Acte
02/03/2019

Butlletí