Osona impulsa la compra conjunta de plaques solars

12/01/2023 - 10:00

El programa pilot, en el que hi han participat vuit indústries, entre les quals Envernissats Roma de Tona, s’ha tancat de manera satisfactòria.

Proenergia Osona ha donat per tancat amb bones sensacions el programa pilot adreçat a les empreses per a la compra conjunta de plaques fotovoltaiques en unes millors condicions tècniques i econòmiques. En la proposta inicial hi han participat un total de vuit empreses. 

Ara, el servei té assegurada la seva continuïtat i ja s’ha iniciat el procés per tal de captar noves empreses per constituir un segon grup de compra. La iniciativa pren rellevància en el context actual, amb la pujada del preu de l’energia, que posa en perill la viabilitat d’algunes empreses. També respon a la necessitat d’adaptació al canvi climàtic i a la reducció progressiva de recursos materials i energètics. 

Per accedir al segon grup de compra, les empreses interessades només s’han de posar en contacte amb Proenergia Osona, a través del seu web. En una primera fase, se’ls oferirà un avantprojecte gratuït de la instal·lació de plaques solars, basat en les necessitats particulars de cada una d’elles. Un cop l’empresa avalui la proposta, si decideix tirar endavant podrà formar part del grup de compra conjunta.

En el programa pilot hi han participat les empreses Amasadoras Saus (Manlleu), Pimecsa, (Centelles), Takipoll i Caldereria Terns (Sant Miquel de Balenyà), CMTEC i Castany Plàstics (Torelló), Envernissats Roma (Tona) i Mobles Saüc Ver (Taradell). La instal·lació ha anat a càrrec de Solit Energia SL, que va ser escollida després d’un procés acurat de selecció, comparant cinc empreses instal·ladores.


Un terç de l’energia que consumeixen les empreses

En total, les vuit empreses han fet una inversió de 121.500 euros. Les plaques generen, de mitjana, un 37% de l’energia que consumeixen, la qual cosa es calcula que els suposarà un estalvi de 28.000 euros anuals. La producció anual voreja els 174 MWh, que equival a l’electricitat que necessiten 53 llars durant un any. A més, cal tenir en compte que des que es va iniciar el programa fins al 30 de novembre d’aquest any, la iniciativa ja ha evitat l’emissió d’unes 50 tones reals de CO2 a l’atmosfera.
 

Més de 50 empreses compren l’energia conjuntament

Proenergia Osona és un programa impulsat per les entitats de promoció econòmica de la comarca, juntament amb l’Agència de l’Energia d’Osona del Consell Comarcal d’Osona i les associacions empresarials. També compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Proenergia es va crear el 2019, amb l’objectiu inicial d’impulsar un grup de compra conjunta d’energia per millorar la competitivitat empresarial. Actualment, en formen part 57 empreses i autònoms de la comarca, amb 66 punts de subministrament, que reben suport i assessorament en la contractació, les factures, l’adhesió al grup de compra d’energia o l’àmbit de l’autoconsum fotovoltaic. Fa uns dies, en una reunió amb les empreses del grup, Proenergia va escollir a qui contractarà l’energia durant el 2023. Es va convidar 37 comercialitzadores a fer les seves ofertes, en el marc d’unes determinades condicions establertes. Finalment, se’n van presentar sis i, entre aquestes, es va escollir Electra Caldense i Adeinnova. L’any passat, Proenergia va augmentar la seva oferta al programa pilot per a la compra agregada de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric, amb un primer grup d’empreses. Ara, s’ha obert un segon grup de compra.

 


 


 

Municipis: 
Osona

Relacionats

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Article

Aquesta iniciativa sobre sostenibilitat, energies renovables i gestió ambiental, s'implementa sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Butlletí