Neixen les primeres comunitats energètiques de Viladecans

20/10/2022 - 18:08

L'Ajuntament de Viladecans impulsa dues proves pilot de comunitats energètiques vinculades a dos centres educatius.​

Famílies d’alumnes de l’escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví de Viladecans van participar dijous 6 d’octubre en una sessió informativa per sumar-se a una de les dues proves pilot de comunitats energètiques locals a través de les quals l’Ajuntament de Viladecans compartirà amb la ciutadania l’energia solar generada en les teulades d’equipaments municipals.

L’Ajuntament ofereix a cinquanta famílies d’aquests dos centres educatius que visquin a una distancia inferior a 500 metres la possibilitat de disposar d’1kW a un preu més econòmic que el de l’energia de la xarxa.

Es calcula que cada família participant a la comunitat energètica s’estalviaria al voltant de 150 euros a l’any.

Les plaques fotovoltaiques per generar l’energia ja estan instal·lades en l’equipament des de la seva construcció l’any 2014, a diferència dels altres 21 edificis municipals al voltant del quals l’Ajuntament vol impulsar comunitats energètiques abans d’acabar l’any vinent. Gràcies al suport econòmic dels fons FEDER de la Unió Europea, que sufraga la meitat dels gairebé dos milions d’euros del cost del projecte, les obres s’han posat en marxa aquest estiu en set equipaments educatius, cinc esportius, quatre culturals i tres administratius, el dipòsit de vehicles i en el Mercat Municipal de la plaça d’Europa.

Aquest equipament comercial és precisament l’altre que forma part de la prova pilot de comunitats energètiques. S’hi estan acabant ja d’instal·lar 80 mòduls fotovoltaics que, abans d'acabar l'any, permetran proveir tant l'edifici del mercat i l'oficina d'atenció ciutadana annexa com el consum propi d'una desena de paradistes del mateix mercat. L’objectiu és que puguin rebaixar al voltant d'un 30% del cost de la llum consumida per cadascun dels establiments.


La participació, per fases

Actualment, l’Ajuntament ja ha treballat la participació dels paradistes del mercat i està buscant famílies de l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví, que en cas d’estar interessades poden contactar amb l’Oficina Vilawatt. Per a cada nova comunitat energètica que es vagi a posar en marxa, l’Ajuntament obrirà una convocatòria prèviament. Podran aspirar aquelles persones que visquin a menys de 500 metres de l'equipament que generi l'energia i la selecció comptarà amb criteris socials de prioritat.

Aquestes persones no estaran obligades a canviar de companyia elèctrica (tot i que és recomanable formar part de Vilawatt) ni tampoc hauran de realitzar cap mena d'obra en les seves llars ni podran veure's afectades per cap problema de subministrament, ja que es tracta d'un tràmit simplement administratiu. L'estalvi obtingut per a la participació en aquestes proves pilot serà major si s’ajusten els consums elèctrics a les hores en les quals es genera l’energia, és a dir, quan hi ha sol.

La potència instal·lada en el conjunt d’aquesta vintena d’equipaments serà de 940 kWp, el qual generarà uns 1.200 mWh a l'any, l'equivalent a tot el que gasten unes 400 llars de mitjana. L’Ajuntament ja s'ha sol·licitat al Govern d'Espanya una altra subvenció dels fons Next Generation per ampliar la iniciativa fins a 33 comunitats energètiques els propers anys, sumant-hi la instal·lació de plaques en altres onze equipaments, entre ells el cementiri municipal, i augmentar així al voltant d'un 60% la generació d'energia verda actual.

 

Un mirall per a les comunitats veïnals

L'impuls de l'Ajuntament de comunitats energètiques amb els edificis públics com a motor, pretén també servir d'exemple del valor de l'autoproducció compartida per part de les mateixes comunitats veïnals de manera autònoma.

Amb la legislació actual, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la generació compartida ja és possible i assequible a través de diverses fórmules de finançament, ja sigui sufragades pels mateixos participants o per part d'una tercera empresa que posi els diners i rebi una part del benefici fins a compensar la inversió inicial.

Un dels atractius és que l'Ajuntament ofereix bonificacions d'impostos municipals per la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permeten crear aquestes comunitats. L'impost per les obres d'instal·lació es bonifica en un 95% i, una vegada instal·lades, durant tres anys es paga la meitat de l'impost de béns immobles.

A més, el tràmit administratiu per a la instal·lació és molt senzill, ja que, només requereix comunicació prèvia, sense necessitat d'esperar a la tramitació d'una llicència.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article
Amb el suport del programa Renovables 2030

Viladecans projecta 20 instal·lacions fotovoltaiques i la renovació d’un miler de punts de llum amb un ajut d’1,1 milions d’euros de Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

Article

L'esforç que implica practicar l'activitat física conflueix ara a Viladecans amb l'esforç que ha de fer la societat per consumir menys energia i de manera més eficient. Els complexos esportius municipals acaben d'instal·lar les primeres màquines d'ecogeneració.

Notícia

30 famílies, en una prova pilot d'impuls a les comunitats energètiques a Viladecans

Butlletí