Més estalvi energètic amb una nova planta de fred d’alta eficiència a Barcelona

05/12/2022 - 11:00

Comença el projecte de desenvolupament d’una nova planta de fred d’alta eficiència a la Zona Franca que permetrà aprofitar el fred residual del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás. A través de la Xarxa d’Ecoenergies Barcelona, la nova xarxa de fred estarà operativa al novembre del 2023 i permetrà cobrir necessitats de refrigeració a Mercabarna i el Port.

Amb la posada en marxa de la nova planta de fred, Barcelona reforça el seu compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica, d’acord amb el que estableix la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona. A més, aquest projecte converteix Ecoeneregies Barcelona en la primera xarxa de l’Estat que introdueix el fred residual de regasificació com a font energètica, seguint l’exemple d’altres ciutats europees pioneres en estalvi energètic.

 

Aprofitament del fred residual

La nova xarxa d’Ecoenergies aprofitarà fins a 18 MW del fred residual procedent del procés de regasificació del gas liquat que es du a terme a Enagás, i que fins ara es perdia al mar. Es tracta d’un fred de molt baixa temperatura, a 20 graus sota zero, que ara es canalitzarà i transportarà fins a la Central d’Energies de la Zona Franca. Des d’allà, es podrà distribuir per a ús industrial, per cobrir les necessitats de fred de Mercabarna i del Port, o també es podrà emmagatzemar en forma de gel. També s’aprofitarà per a la xarxa de climatització de la central, en aquest cas a una temperatura de 5 graus. El projecte disposa d’una inversió de 41 milions d’euros i la central entrarà en funcionament al novembre del 2023.

 

Ecoenergies Barcelona

En l’empresa Ecoenergies Barcelona hi participen l’Ajuntament, Veolia i Copisa. Centralitza la xarxa de distribució de calor i fred d’edificis residencials, industrials i de serveis que es connecten des de la Marina del Prat Vermell, el Port, la Zona Franca, el recinte Fira – Gran Via i part de l’Hospitalet de Llobregat. L’activitat de la central evita l’emissió de prop de 23.000 tones de CO2 l’any, l’equivalent al que suposaria treure de la circulació uns 40.000 vehicles.

La Central d’Energies de la Zona Franca també disposa d’una planta de biomassa que genera electricitat i calor a partir de les restes de poda de Parcs i Jardins de Barcelona i d’estelles de fusta provinents de treballs forestals.

L’objectiu de totes aquestes iniciatives és augmentar l’estalvi energètic i disminuir l’impacte ambiental en la producció d’electricitat, fred i calor.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí