Mataró redueix la despesa energètica de dos equipaments municipals amb l’aplicació de bones pràctiques

13/03/2017 - 15:01

La Biblioteca Antoni Comas i l’Edifici de Vidre han reduït notablement la seva factura energètica en els darrers 6 mesos amb l’aplicació de bones pràctiques. L’estalvi conjunt aconseguit amb mesures com la utilització eficient de la climatització o apagar els llums que no són necessaris ha estat de 3.000 €.

La regidora d’Urbanisme, Medi Ambient, Sostenibilitat i Habitatge, Núria Calpe, i la directora de la Biblioteca Antoni Comas, Sílvia Barragán, han presentat el balanç dels primers mesos de bones practiques.

El Ple Municipal va aprovar al febrer del 2015 el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica, que contemplava un seguit d’iniciatives i actuacions en els equipaments municipals per reduir el consum i fer-los més eficients, cercant al mateix temps un estalvi econòmic.

La primera mesura va ser monitoritzar el consum energètic dels equipaments i, durant els primers mesos, les actuacions que es van posar en marxa anaven encaminades a ajustar les potències contractades. Als estalvis aconseguits es va aplicar el concepte 3/33, de manera que l’estalvi econòmic aconseguit es distribuïa en tres parts iguals: una per continuar pagant la factura elèctrica, una altra per fer inversions a l’equipament en qüestió i l’altra per lluitar contra la pobresa energètica.

Un cop acabada aquesta primera fase, l’1 de juliol de 2016 l’Ajuntament va posar en marxa una iniciativa per aplicar bones pràctiques energètiques en equipaments municipals. Els dos equipaments escollits han estat la Biblioteca Antoni Comas i l’Edifici d’oficines dels Serveis Territorials (Edifici de Vidre). Aquesta és la primera experiència de bones pràctiques després de la posada en marxa del projecte Euronet 50/50 a la Piscina Municipal i a l’IES Miquel Biada.

En primer lloc es va fer una anàlisi del consum i les pautes que segueix, a continuació es va formar el personal que hi treballa i es va designar una persona responsable per a cada edifici. Les mesures més importants que s’han adoptat han estat el control de la climatització i la il·luminació. D’aquesta manera, en relació al mateix període de l’any anterior la Biblioteca Antoni Comas ha reduït el consum en 15.150 Kwh (un 12,36% menys) i l’Edifici de Vidre en 4.477 Kwh (un 9,62% menys). Això representa un estalvi de 2.500 € en el primer equipament i de 551 € en el segon.

La reducció del consum i el corresponent estalvi s’han aconseguit sense fer cap inversió, només amb formació i rètols per recordar als usuaris i treballadors els hàbits més eficients. Als estalvis que s’aconsegueixin durant el primer any també s’aplicarà el concepte 3/33.


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

El servei de recollida de residus i de neteja viària de l’Ajuntament ha incorporat des de principis d’any nous vehicles per renovar la flota i fer-la més eficient. En concret, s’han substituït vehicles que havien superat la seva vida útil i s’han adquirit alguns d’elèctrics més sostenibles, a més d’incorporar pesadors als camions de recollida de la brossa.

Notícia
Els participants havien de fer servir el mínim consum de bateria possible

El segon Ral·li d'Eficiència Energètica es va celebrar en el marc de la Setmana de la Mobilitat. La iniciativa va comptar amb un total de 16 participants, gràcies a l'organització del grup Som Mobilitat.

Article

Aquest 8 de juliol ha començat a funcionar a L’Hospitalet un servei de carsharing amb una flota de dotze vehicles híbrids aparcats en dotze punts estratègics de la ciutat. Amb l’objectiu de lluitar contra els efectes del canvi climàtic i la contaminació ambiental, el Pla de mobilitat urbana sostenible de L’Hospitalet inclou entre les mesures que s’han d’aplicar a la ciutat el foment de l’ús compartit de vehicles (carsharing).

Butlletí