Mataró posa en marxa la prova pilot del Dispositiu de transició energètica empresarial

31/10/2022 - 13:52

El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu de Transició energètica empresarial. 

Promogut des del Consell Econòmic i Social de Mataró, es gestionarà a través de l’Oficina Mataró Empresa, ubicada al Tecnocampus. Aquest projecte, finançat i coordinat des de la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, respon a l’eix d’assessorament i acompanyament a les empreses del Pla per a l’eficiència i la transició energètica per al sector empresarial de Mataró. El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu. 

Aquest pla ha estat aprovat per part del Plenari del Consell Econòmic i Social de Mataró amb la participació dels representants dels principals agents socioeconòmics de la ciutat, sindicats (UGT I COO) i patronals (FAGEM i PIMEC), així com membres dels grups municipals de la corporació, com una mesura molt necessària a causa de la conjuntura actual de crisi energètica i de l’impacte que està tenint especialment en el teixit productiu.

El pla contempla tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés d’anàlisi i de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica.

El dispositiu de suport a la transició energètica empresarial es duu a terme amb la col·laboració de la PIMEC. Les empreses interessades han de sol·licitar els ajuts a través d’aquest enllaç.

Des de l’Ajuntament s’ha vetllat perquè des de PIMEC es compti amb professionals de proximitat de cara a realitzar la prestació d’aquests serveis. Per aquest motiu s’han produït contactes amb el Gremi d’Instal·ladors del Maresme (amb seu a Mataró) i la Federació Catalana d’Instal·ladors (FERGICAT) per a facilitar l’accés dels instal·ladors locals a les possibles intervencions requerides per les empreses interessades. Es preveu la localització d’aquest dispositiu pilot a l’oficina Mataró Empresa (OME) ubicada al TecnoCampus, amb la voluntat d’integrar-se posteriorment dins la cartera de serveis global de l’oficina de transició energètica que es posarà en marxa en uns mesos.

Aquesta proposta forma part de les diverses accions portades a terme dins l’estratègia de l’Ajuntament de Mataró per a donar compliment a l’objectiu de reducció de les emissions a l’atmosfera, com a compromís d'impuls de la transició energètica de la ciutat per tal d’afavorir el pas a una economia baixa en carboni i incidir en la reducció del consum energètic dels equipaments, infraestructures i habitatges, i conseqüentment millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, com són el programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic i el programa d’autoconsum en equipaments públics.

La iniciativa s'emmarca a l'estratègia Mataró pel clima i al Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), que té com a principals objectius reduir la contribució de Mataró al canvi climàtic, anticipar-se als seus riscos millorant la capacitat de resposta de la ciutat i reduir la vulnerabilitat de les persones per garantir-ne la salut i el benestar.

 


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

Mataró implanta una plataforma informàtica per millorar el seguiment del contracte de recollida de residus i neteja

Article

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac disposa de dues noves instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en equipaments municipals. Les noves instal·lacions permeten generar energia renovable i estalviar en consums energètics i emissions de CO₂.

Butlletí