Mataró aposta per la lluita biològica i l’endoteràpia vegetal en els tractaments fitosanitaris a l’arbrat

25/05/2017 - 09:11

L’Ajuntament de Mataró ha iniciat els tractaments fitosanitaris a l’arbrat, zones verdes i forestals de la ciutat per fer front a les plagues i malalties que poden afectar les espècies vegetals. Es preveu tractar aproximadament un 75% de la vegetació.

A nivell tècnic, es manté l’aposta tant per la lluita biològica com per l’endoteràpia vegetal en els casos més problemàtics, que ja es va començar a aplicar de manera experimental l’any passat.

A principis de maig han començat els primers tractaments. Les plagues ataquen principalment durant la primavera i l’estiu, quan les temperatures són més elevades i hi ha més humitat ambiental. Per combatre-les, l’Ajuntament fa servir la lluita integrada, que combina els tractaments biològics amb insectes amb la utilització de productes químics biodegradables i innocus tant per als animals com per a les persones, tot i que cada vegada s’aposta més pels primers. Els treballs es realitzen d’acord amb el Protocol d’actuació en els tractaments fitosanitaris ornamentals de l’Ajuntament de Mataró i amb el Reial Decret 1311/2012 d’Ús sostenible de productes fitosanitaris.

Pel que fa a la lluita biològica, es col·loquen als arbres blisters i caixetes amb insectes depredadors i parasitaris d’aquells altres que provoquen les plagues. Quant als tractaments químics, consisteixen principalment a polvoritzar la copa dels arbres, les plantes arbustives i les gespes. Els productes que s’utilitzen són cada vegada més ecològics, i es fan servir exclusivament els autoritzats per la Generalitat de Catalunya.

Aquest any també es faran aplicacions localitzades en llocs amb problemàtiques especials amb tècniques d’endoteràpia. Es tracta d’un mètode alternatiu als tractaments aeris tradicionals, que consisteix a injectar en el tronc una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta. D’aquesta manera, el producte s’introdueix dins la saba amb més eficàcia i durabilitat. Aquesta tècnica té un cost molt més elevat, ja que s’ha d’actuar de manera individualitzada a cada arbre.

Els treballs fitosanitaris es perllongaran fins als mesos de setembre i octubre, quan s’ha de combatre la processionària del pi, i fins al novembre-desembre pel que fa a les palmeres a causa de la plaga de l’escarabat morrut vermell. L’aplicació dels tractaments es fa majoritàriament en hores nocturnes, de les 22 h fins a la matinada, per no destorbar la circulació de vehicles i vianants.

Els tractaments fitosanitaris tenen un pressupost de 74.867 €, i són aplicats majoritàriament per l’empresa adjudicatària i pels treballadors del Servei d’Espais Públics de l’Ajuntament. 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

La companyia municipal Aigües de Mataró posa en marxa una campanya per promoure el consum d'aigua de l'aixeta per beure i evitar adquirir envasos de plàstic innecesaris. El repartiment de cantimplores i la instal·lació de noves fonts públiques són algunes de les accions d’aquesta iniciativa.

Article

El CREAF col·labora juntament amb la UAB i el CTTC en el projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell‘ que lidera l’ADENC i que presenta un estudi sobre l’estat de la fauna i flora urbana, la qualitat de l’aire a la ciutat i la mobilitat per donar solucions a una ciutat més sostenible i verda.

Acte
07/03/2020 - 10:00
Parc Central, Mataró

Butlletí