Manlleu inicia una prova pilot per millorar la qualitat de l’aire

19/12/2022 - 08:00

L’Ajuntament de Manlleu inicia la prova mitjançant la tecnologia LoRaWAN. La solució, desenvolupada per Bettair, permetrà al consistori monitorar en temps real els nivells de contaminants de l’atmosfera.

L’Ajuntament de Manlleu ha iniciat una prova pilot amb l’empresa Bettair amb l’objectiu de mesurar el grau de contaminació ambiental del municipi. La prova, emmarcada en la iniciativa Laboratori SmartCatalonia, consisteix en instal·lar un node a la Plaça Puig Alsina amb la carretera d’Olot, per mesurar els nivells de contaminants de l’atmosfera, com ara NO2, NO, CO, O3 , PM2.5 o PM10.

La tecnologia bettair® permet transmetre les dades amb tecnologia sense fils via 4G o bé, com és el cas de Manlleu, via tecnologia LoRaWAN, fet que, conjuntament amb els sensors de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya, permetrà aportar -de forma més detallada- informació de la qualitat de l’aire en diversos punts del municipi, i així poder analitzar les causes de les concentracions de certes substàncies. Un cop obtinguts els resultats, el sistema permetrà a l’Ajuntament consultar les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

Manlleu ha registrat uns nivells elevats de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió, superant el topall de PM10 registrat per la Unió Europea. És per aquest motiu que per al consistori, l’aposta innovadora suposa un avenç cap a l’objectiu estratègic de millorar la sostenibilitat i la qualitat de l’aire de Manlleu.

Aquesta prova pilot ha estat possible gràcies a l’ajut econòmic atorgat, en el marc de la Xarxa de Governs Locals 2020-2023, per la Diputació de Barcelona i s’emmarca en els reptes recollits en el Pla d’Acció de l’Energia Sostenible i el Clima  i en el Full de Ruta de l’Agenda 2030 Manlleu aprovats pel Ple municipal.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaManlleu
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El bicibús consisteix en grups d’infants que es mouen amb bicicleta cap a l’escola acompanyats de persones adultes, amb un recorregut definit, amb parades establertes i amb horaris de pas, de la mateixa manera que faria un autobús

Article

L'Ajuntament de Barcelona s'ha adherit a una declaració, juntament amb altres ciutats com Oslo, Copenhagen, Vantaa i Hèlsinki, on es compromet a què el 50% de la maquinària de les obres públiques sigui lliure d'emissions el 2030.

Notícia

L’any 2022 s’ha reduït un 13% les emissions de diòxid de nitrogen, un 4% les de CO₂, un 18% el carboni negre, un 6% les partícules PM10 i un 8% les PM2,5.

Butlletí