L'Institut Montgròs l’Escola Sant Ramon Nonat i l’Escola Vedruna, guanyadors dels Premis Blanquerna Impulsa

Els premiats han impulsat projectes educatius vinculats a la sostenibilitat i la salut
21/07/2019 - 08:00

L’acte d'entrega dels premis va tenir lloc dimarts 18 de juny, a les 18.30 h a l'auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL.

Durant l'acte es van donar a conèixer els nou projectes premiats de les quatre categories dels Premis -àmbit internacional, àmbit comunicatiu, àmbit educatiu i àmbit de la salut-, dels quals han obtingut el primer premi els treballs presentats per l’Escola Vedruna de Gràcia, l’Escola Sant Ramon Nonat de Collblanc, i l'Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes (amb dos primers premis).

El centre educatiu guanyador en la categoria de l'àmbit internacional ha estat l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes amb el projecte MONTGRÒS MEETING. El centre educatiu guanyador en l’àmbit comunicatiu ha estat l'escola Sant Ramon Nonat amb el projecte PANDÈMIA D’ESKAMOTS. En la categoria de l'àmbit educatiu, el centre guanyador ha estat també l’Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes amb el projecte ECOMONTGRÒS. Finalment, en la categoria de l'àmbit de la salut, el centre guanyador ha estat l'Escola Vedruna de Gràcia amb el projecte "Saps què respires?", que també s’ha emportat la Menció d’Honor de la Segona Edició.

La resta de centres que han obtingut la resta de premis de les diferents categories han estat l’ECAT Institut Lluïsa Cura de Barcelona, l’Escola Pia de Granollers (amb dos projectes premiats), i l’Institut El Cairat d’Esparreguera.

Els Premis Blanquerna Impulsa són uns guardons que tenen la voluntat de sensibilitzar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l'ONU (2015-2030), motivar-ne el coneixement i cercar la implicació dels membres de les comunitats educatives escolars en el projecte. Podien presentar treballs i optar als premis els nois i noies que estudien 4t d'ESO, 1r o 2n de batxillerat, o un cicle formatiu, a qualsevol centre educatiu de Catalunya, Andorra o Balears.

En total, han estat vint-i-set projectes presentats de vint-i-cinc centres educatius en format de vídeos, activitats o jornades. En definitiva, iniciatives enfocades a conscienciar i motivar les diferents comunitats educatives en el treball per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. En aquesta segona edició, de totes les memòries que s’han presentat a concurs, el 27% han girat al voltant de l’objectiu “Fam zero” i el 73% al voltant d’iniciatives destinades a fer les “Comunitats i ciutats sostenibles”.

El denominador comú ha estat la qualitat de totes les iniciatives presentades i la repercussió que han tingut en la resta de la comunitat educativa. El que el jurat ha valorat de les iniciatives ha estat l’anàlisi de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible escollit, la capacitat de sensibilització sobre el tema proposat, el nombre de persones implicades en l’activitat, la construcció de xarxa (estaments, organitzacions, digital, etc.), la creativitat de l’activitat, i la qualitat dels materials lliurats.

L'acte de lliurament de premis ha congregat prop de cent-cinquanta persones, entre autoritats del món de l'educació, amb la presència del Conseller, l’Hble. Sr. Josep Bargalló, i de la universitat, representants de l'ajuntament de Barcelona, representants d'escoles i instituts de Catalunya, estudiants i professorat dels nou centres finalistes, membres del jurat dels Premis, i les entitats col·laboradores Caixabank, Aramark, Canon, Abacus, Lavola, Fedefarma, Serafí, Junior Report, Càtedra UNESCO-URL, Metropolitan, Previsora general, CORMA, Nutrició sense fronteres, Banc dels Aliments i escoles+sostenibles.

El curs vinent, els ODS proposats per a la tercera edició dels Premis són “Igualtat de gènere” i “Salut i benestar”. Convidem els centres educatius i els estudiants que han participat en aquesta edició,i els que no ho han fet, a sumar-se a aquests premis que no deixen de ser una eina, una motivació, per a l’educació dels joves i adolescents en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que no tenen altra fita que la de millorar el nostre món, l’actual i el futur.

Els ODS són una sèrie d'objectius promoguts per l'Organització de Nacions Unides (ONU) per donar resposta als grans reptes que afecten el nostre planeta. Es proposen acabar amb la fam al món, aconseguir que tots els nens i nenes tinguin accés a l'educació i fer del nostre món un lloc més sostenible, entre altres reptes. Els Premis Blanquerna Impulsa premien les millors accions per promoure els ideals dels ODS dutes a terme pels centres escolars.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Busca generar consensos al voltant dels reptes de l'educació futura

Després d’aquest acte inaugural se celebraran cinc debats territorials adreçats a diferents sectors de la societat per tal de generar participació i diàleg en els grans eixos de l’àmbit educatiu. Més de 200 alumnes de diferents centres educatius han pogut explicar, reflexionar i conversar sobre com s’ha de transformar l’educació per donar resposta als reptes de l’Agenda 2030.

Article

Nova temporada de les Jugatecambientals amb la celebració del 10è aniversari, que han congregat més de 250.000 participants en una dècada.

Article

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic

Butlletí