L’estat ecològic del rius i rieres a Catalunya

11/07/2023 - 12:16

L'Associació Hàbitats ha publicat l’Informe RiusCat 2022. En aquest document expliquen com es troben els espais fluvials a Catalunya i la increïble feina del voluntariat del Projecte Rius.

Els voluntaris i les voluntàries s’organitzen en grups, encarregats d’analitzar i tenir cura d’un espai fluvial que ells mateixos trien, normalment a por d’on resideixen. La participació en l’edició de 2022 ha estat rècord: 253 grups actius i 7.693 persones han assolit la fita de les 5.000 inspeccions registrades al llarg de tota la història del projecte, que neix l’any 1997.

Els resultats ambientals obtinguts són semblants als d’anys anteriors, assenyalant que els trams urbans i periurbans dels rius catalans presenten uns boscos de ribera degradats i poca heterogeneïtat d’hàbitats, cosa que pot limitar-ne la biodiversitat.

El voluntariat també és testimoni directe de les alteracions humanes sobre aquests ecosistemes i documenten, una vegada més, problemàtiques com els residus urbans que s’aboquen al riu.

Integrant tot això, els bioindicadors ens dibuixen una xarxa fluvial que només assoleix valors de bona qualitat a les capçaleres, en zones menys poblades i dins d’espais protegits.

Cal tenir en compte, però, que els resultats que donem a conèixer amb aquest informe es centren en trams accessibles per a la ciutadania. Son un exercici col·lectiu i comunitari que ens alerta de la vulnerabilitat dels nostres rius. També són un complement a les xarxes de seguiment oficials i els mostrejos duts a terme per centres de recerca.

Descarrega’t aquí el document complert

Amb el suport de:

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El projecte preveu desplegar-se en un període de 20 anys amb una inversió de 36 M€, que permetrà, entre d’altres, renovar 73 km de canonades d’aigua

Article

Figueres utilitzarà per primera vegada aigua regenerada de l’estació depuradora (EDAR) per a usos municipals. Servirà per a la neteja de carrers, clavegueram, reg d’aigua per arbres catalogats, sistemes contra incendis, rentat industrial de vehicles i utilització en obres. També la ciutat participa en el projecte InnWater de la Unió Europea.

Article

A principis d'agost l'Ajuntament va decidir mantenir oberts només els rentapeus per fer front a la sequera

Butlletí