L’estat ecològic del rius i rieres a Catalunya

11/07/2023 - 12:16

L'Associació Hàbitats ha publicat l’Informe RiusCat 2022. En aquest document expliquen com es troben els espais fluvials a Catalunya i la increïble feina del voluntariat del Projecte Rius.

Els voluntaris i les voluntàries s’organitzen en grups, encarregats d’analitzar i tenir cura d’un espai fluvial que ells mateixos trien, normalment a por d’on resideixen. La participació en l’edició de 2022 ha estat rècord: 253 grups actius i 7.693 persones han assolit la fita de les 5.000 inspeccions registrades al llarg de tota la història del projecte, que neix l’any 1997.

Els resultats ambientals obtinguts són semblants als d’anys anteriors, assenyalant que els trams urbans i periurbans dels rius catalans presenten uns boscos de ribera degradats i poca heterogeneïtat d’hàbitats, cosa que pot limitar-ne la biodiversitat.

El voluntariat també és testimoni directe de les alteracions humanes sobre aquests ecosistemes i documenten, una vegada més, problemàtiques com els residus urbans que s’aboquen al riu.

Integrant tot això, els bioindicadors ens dibuixen una xarxa fluvial que només assoleix valors de bona qualitat a les capçaleres, en zones menys poblades i dins d’espais protegits.

Cal tenir en compte, però, que els resultats que donem a conèixer amb aquest informe es centren en trams accessibles per a la ciutadania. Son un exercici col·lectiu i comunitari que ens alerta de la vulnerabilitat dels nostres rius. També són un complement a les xarxes de seguiment oficials i els mostrejos duts a terme per centres de recerca.

Descarrega’t aquí el document complert

Amb el suport de:

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua a Tarragona. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%​

Butlletí