Les llicències tramitades aquest any per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum a Terrassa ja superen el total de les registrades el 2021

31/10/2022 - 14:00

Terrassa participa en la Setmana Europea de l'Energia Sostenible que enguany tracta sobre el nou model energètic.

Terrassa ocupa actualment el quart lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 382, només per darrera de Sant Cugat, Barcelona i Corbera de Llobregat, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Fins a l'agost, l'Ajuntament ha tramitat 330 expedients, una xifra que supera les 244 llicències urbanístiques per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum en què es va tancar l'any 2021.

Els expedients d'aquest any recullen una superfície total de plaques de quasi 15.600 m2, una potència instal·lada de més de 7.700 kWp i una inversió propera als 6,5 milions d'euros. El gruix de peticions són, majoritàriament, per habitatges, tot i que el sector empresarial, principalment l'industrial, també ha registrat una tendència a l'alça. L'exercici de l'any passat es va tancar amb un total de 244 llicències per instal·lacions fotovoltaiques, de les quals 209 estaven destinades a habitatges, majoritàriament, unifamiliars. La superfície total de plaques va superar els 13.000 m2.

L'objectiu és treballar per aconseguir un model energètic més sostenible i que estigui basat en les energies renovables. En aquest cas, l'autoconsum fotovoltaic posa a l'abast la possibilitat de reduir la factura elèctrica i, alhora, comprometre's en el camí cap a la transició energètica. Enguany, s'han modificat les ordenances per simplificar els tràmits que permeten sol·licitar les bonificacions per instal·lar mòduls fotovoltaics que afecten a l'IBI (Impost sobre Béns Immobles); a l'ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres) i, també, a l'IAE (Impost d'Activitats Econòmiques).

 

Plaques en edificis municipals

El consistori aposta, des de 2004, per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum en els edificis municipals. Actualment es disposa de 2.000 plaques, que tenen 671kWp i que generen 985.245 kWh, en una vintena d'edificis municipals, dels quals 12 s'emmarquen dins el programa Terrassa Energia Intel·ligent (TEI) i també dins el el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que és el document estratègic que conté les accions a realitzar per assolir els objectius que la Unió Europea contempla pel 2030 de reduir en un 55% de les emissions de CO2.
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

D'altra banda, aquesta setmana té lloc la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, l'objectiu de la qual és divulgar la necessitat d'adoptar un nou model energètic que estigui basat en l'eficiència energètica, la producció d'energia renovable i en la importància que té la ciutadania en aquesta transició. L'Ajuntament ha organitzat diverses activitats a l'octubre, emmarcades en aquesta celebració. La Setmana Europea de l'Energia Sostenible està promoguda per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) a Catalunya i compta amb la participació d'ajuntaments, entitats, empreses i ciutadania que col·laboren amb tot un seguit d'activitats organitzades al voltant de les renovables i l'eficiència energètica.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Article

Publicada la primera edició del mapa Vallès Solar: un 16% de cobertes industrials analitzades ja disposen d’instal·lacions fotovoltaiques.

Butlletí