L'eficiència energètica té premi a Viladecans

5 coses que has de saber de la moneda Vilawatt
25/11/2019 - 08:00

L'Espai Vilawatt de la Gent a Viladecans ha completat el seu primer cicle de tallers sobre eficiència energètica.

Al llarg de les 9 sessions els assistents han après a gestionar l'energia. A més, per premiar l'esforç dels participants, Electrodomèstics Calbet ha sortejat dues rentadores i un rentavaixelles de classe A.  En els propers mesos arrencarà una nou cicle de tallers de l'Espai Vilawatt de la Gent adreçat a un públic adolescent. I és que Vilawatt és també el compromís de Viladecans per lluitar contra el canvi climàtic.

L'Espai Vilawatt de la Gent és un espai de trobada i aprenentatge obert a tothom, on es vol donar a  coneixer els conceptes bàsics de l'energia, i també com gestionar-la millor. Així la ciutadania podrà guanyar confort a casa, amb menys consum.  Entre l'alegria i la pena es van acomiadar de la primera tanda de tallers de l'Espai Vilawatt de la Gent. L'Ajuntament de Viladecans destaca com a exemple les paraules d'una de les participants que resumeix la seva experiència en l'espai com "un despertar de la consciència sobre la transició energètica". I és que qui més i qui menys ja s'estalvia uns Kw a casa seva. 

Després de canviar les bombetes, alguns electrodomèstics i posar mesures d'aïllament, els participants van arribar a el pas definitiu: generar la seva pròpia electricitat. Però abans un petit detall: per caminar cap a la transició energètica cal anar eliminant tots aquells elements de la nostra llar que funcionin amb energies no renovables o, dit d'una altra manera, ¡cal electrificar-tot!

Al darrer taller es va exposar el camí a seguir per embarcar-se en l'autoconsum

  • Cal conèixer quin consum tenim anual i diàriament. I per això ens seran superútiles les corbes d'energia.
  • No podem produir 24 h d'energia fotovoltaica. A l'estiu hi ha moltes hores de Sol, però a l'hivern el nombre baixa.
  • No és un cost, és una inversió. Les plaques solars són els únics "electrodomèstics" que s'amortitzen oferint estalvi. I, si tenim en compte la pujada de l'preu de l'energia, cada any, et sortirà més a compte.
  • Cada KW que produeixes amb energia fotovoltaica, és un KW que es genera sense emissions. ¡Vam guanyar totes i tots!
  • El nou comptador és bidireccional, (de la companyia a tu i de tu a la companyia) i això juga al teu favor.

Les necessitats de cadsacú són úniques. Es van presentar tres opcions per posar en marxa el propi projecte d'autoproducció energètica:

  1. Autoconsum instantani sense compensació
  2. Autoconsum amb compensació
  3. Autoconsum compartit

 

 

 

 

 

VILAWATT, UN PROJECTE PIONER DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

El Vilawatt consisteix en la creació d’una nova estructura conjunta formada per ciutadania, empreses i Ajuntament amb l’objectiu de crear un operador energètic integral per a una gestió energètica més eficient. Aquesta estructura conjunta prendrà la forma d’un Partenariat Públic-Privat-Ciutadà (PPCP, per les seves sigles en anglès).

Aquest operador promou la capitalització d’estalvis per a finançar la rehabilitació energètica integral de 3 edificis de 60 habitatges (inicialment al barri de la Montserratina) i treballa per enfortir l’economia local amb la creació d’una moneda local.

D’aquesta manera, Viladecans té una companyia elèctrica diferent, més justa i més lliure. I serà teva. 

 

5 coses que has de saber de la moneda Vilawatt

Viladecans comptarà amb una moneda local vinculada a l'estalvi energètic 'i serà digital. 

Aquesta moneda es podrà utilitzar per comprar en els comerços de Viladecans que estiguin adherits a l'Vilawatt, però també es podrà bescanviar per serveis que ofereixin les associacions i empreses de la ciutat, com per exemple, un curs. D'aquesta manera, es fomenta el comerç local perquè aquest pugui facturar més i fidelitzar els seus clients, que es beneficiaran al seu torn de descomptes i promocions especials per part dels comerços, associacions i empreses adherides.

 

  1. Vilawatt sempre tindrà un valor equivalent a 1 €.
  2. Es tracta d'una moneda digital, no es pot intercanviar per paper.
  3. Només es podrà utilitzar en el nostre municipi, fora no té cap valor.
  4. Els pagaments seran transferències mitjançant l'app Vilawatt (que estarà disponible per a iOS i Android).
  5. Com més estalviïs en energia més Vilawatts generaràs.

Aquest sistema de pagament és digital per poder garantir la seva seguretat i fiabilitat i evitar un mal ús de la moneda, per aquest motiu, els pagaments es realitzaran per mitjà de transferències de diners des del compte d'un usuari A a un usuari B. Actualment la app està en període de proves i es podrà utilitzar a partir de setembre i per mitjà de el telèfon mòbil o tablet. La moneda local no pretén substituir l'euro, sinó circular de forma complementària com ja fan altres municipis com Barcelona (REC), Santa Coloma de Gramenet (Grama) i Vilanova i la Geltrú (Turuta).


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

L'esforç que implica practicar l'activitat física conflueix ara a Viladecans amb l'esforç que ha de fer la societat per consumir menys energia i de manera més eficient. Els complexos esportius municipals acaben d'instal·lar les primeres màquines d'ecogeneració.

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Notícia

Vilawatt, l'estratègia municipal de transició energètica de l'Ajuntament de Viladecans, durà a terme aquest any un estudi del potencial fotovoltaic de tots els edificis de la ciutat i posarà en marxa una eina web que permeti a la ciutadania accedir a la informació i, així, promoure la creació de comunitats energètiques locals.

Butlletí