L’EDAR Sabadell Riu Sec triplica la distribució d’aigua regenerada al seu dispensador durant la sequera

Font: Ajuntament de Sabadell

16/05/2023 - 09:04

Amb l’estat d’excepcionalitat per sequera, que prohibeix la utilització d’aigua potable en determinats usos, la regenerada esdevé clau per reduir els efectes de l'estrès hídric.

L’EDAR Sabadell Riu Sec és referent a Catalunya en regeneració d’aigua. De fet, Sabadell es va convertir l’any 2011 en la primera ciutat en obtenir una concessió a Catalunya per subministrar aigua regenerada per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. A més de la distribució de regenerada en aquesta zona, i del creixement de la xarxa a altres zones de la ciutat en què ja es treballa, la depuradora disposa d’un dispensador a l’entrada de la seva instal·lació. Es tracta d’un hidrant de càrrega per a camions cisterna que, un cop donats d’alta prèviament com a clients, poden subministrar-se aigua regenerada.

Fins ara, els serveis municipals de Sabadell eren els principals usuaris (per exemple, per omplir els camions que s’encarreguen de la neteja viària), a més d’altres clients privats dels sectors agrícola i industrial. Ara, Sabadell és estratègica, també, per als municipis del nostre entorn, ja que l’EDAR Riu Sec és el punt de subministrament d’aigua regenerada per a les seves necessitats municipals, com ara el reg o la neteja de vials, entre d’altres.

Potenciar l’aigua regenerada permet estalviar aigua potable, destinant el recurs a usos que no requereixen aigua de boca, com ara la descàrrega de cisternes, el reg de zones verdes, la neteja de carrers o fins i tot processos industrials, un aspecte crucial en l’actual context de sequera. De fet, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el canvi climàtic provocarà una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català al 2050. Davant d’aquesta situació, la reutilització de l’aigua regenerada permet garantir la disponibilitat i qualitat dels recursos hídrics i mitiga, també, l’impacte dels períodes de sequera com l’actual. L’aigua regenerada és, per tant, una part de la solució davant l’emergència climàtica. I la ciutat de Sabadell compta amb l’avantatge de tenir una destacable experiència en aquest àmbit i en comptar amb nous projectes per créixer en reutilització i regeneració.

 

Sabadell, capital de l’aigua regenerada del Vallès          

L’EDAR Riu Sec genera un efluent de sortida d’aigua de molta qualitat i en un volum tan important (7 hm³/any) que permetrà, també, exportar el recurs als municipis limítrofs mitjançant una nova xarxa de distribució. L’ACA i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van anunciar fa uns mesos la creació d’una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada en alta amb origen a Sabadell i amb destinació Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès. La redacció del projecte constructiu, que està portant a terme Aigües de Barcelona a partir d’una proposta plantejada a Sabadell fa més de 7 anys per l’Ajuntament i la companyia d’aigües, es va iniciar el passat mes de desembre. L’aigua procedent de l’EDAR Riu Sec es podrà destinar a aplicacions que no requereixen aigua de boca, com ara el reg del Campus de l’UAB a Bellaterra i les zones verdes, la descàrrega sanitària o altres usos alternatius del Parc de l’Alba de Cerdanyola, entre d’altres. La distribució d’aigua regenerada al Vallès, a través de la nova xarxa en alta, es preveu que s’iniciï a partir de l’any 2025.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell

Relacionats

Notícia

Sabadell distribuirà aigua regenerada i freàtica equivalent al 20% de l’aigua que la ciutat consumeix en un any.

Article

El Vallès Occidental inicia una campanya per a sensibilitzar i informar la ciutadania sobre la situació de sequera i donar consells d’estalvi.

Article

L'Ajuntament de Terrassa ha dut a terme una campanya informativa i de conscienciació sobre la sequera durant els mesos de juny i juliol

Butlletí