L'AMB i Molins de Rei augmenten la producció metropolitana d'energia fotovoltaica amb una nova coberta solar

Font: AMB

03/02/2023 - 10:00

A punt d'entrar en funcionament una nova instal·lació fotovoltaica a la coberta del poliesportiu municipal, dins del pla metropolità Ajuntaments 100 % renovables. Donarà servei, a banda del mateix poliesportiu, als edificis de Sostenibilitat i Territori de l'Ajuntament, a la llar d'infants El Rodó i a l'espai Sociosanitari Josep M. Salas. Aquesta acció complementa la fotolinera pública V2G bidireccional, primera del seu tipus a l'Estat espanyol.

Aquesta instal·lació forma part del pla de l'AMB per augmentar la generació d'energia solar mitjançant una inversió sense precedents durant els dos pròxims anys, amb més de 215 instal·lacions fotovoltaiques repartides entre els 36 municipis metropolitans. Aquesta actuació a Molins de Rei consisteix en la col·locació de 201 plaques a la coberta d'aquesta instal·lació municipal, que oferiran una potència pic de 81 kWp i una potència nominal de 80 kWn. L'energia anual generada serà de 149.486 kWh/a.

Actualment, només resta pendent legalitzar la instal·lació fotovoltaica, i acordar amb l'empresa distribuïdora la connexió de la instal·lació. Aquesta nova infraestructura energètica permetrà un autoconsum col·lectiu a través de xarxa, que donarà servei, a banda del mateix poliesportiu, als edificis de Sostenibilitat i Territori de l'Ajuntament de Molins de Rei, a la llar d'infants El Rodó i a l'espai Sociosanitari Josep M. Salas. Així, aquests edificis públics tindran la capacitat de consumir el 65% de l'energia renovable produïda. Es preveu la seva entrada en funcionament durant el mes de març d'enguany.

La posada en marxa d'aquesta coberta solar fa créixer una de les instal·lacions més singulars i avançades de l'AMB en matèria d'energia renovable: la fotolinera pública V2G bidireccional, primera del seu tipus a l'Estat espanyol, situada al costat del poliesportiu.
 

Inversió en renovables al territori metropolità

Amb l'impuls d'actuacions com aquesta, l'AMB aposta per la transició energètica dels municipis metropolitans i els facilita el consum d'energia verda, local, 100 % neta i renovable. Aquesta és una de les principals línies d'actuació que l'AMB ha aprovat per tal d'assolir els compromisos en matèria d'energia i reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle recollits a la Declaració d'emergència climàtica.

Aquesta inversió inèdita situa l'AMB com l'Administració local líder en inversió en instal·lacions solars fotovoltaiques a tot l'Estat. L'impuls de l'autoconsum solar es traduirà en una inversió extraordinària de més de 26 M€, que es financen a partir de fons europeus FEDER, del Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) i dels plans d'inversió de les instal·lacions del cicle de l'aigua i de tractament de residus.

L'estalvi d'aquest pla serà de 5.878 tones de CO₂:

  • L'equivalent a l'estalvi anual de plantar 293.000 arbres.
  • L'equivalent a l'estalvi anual de fer 1.200 voltes al món en vehicle tèrmic.
  • La producció total equivalent al consum anual de 9.000 llars.

Amb la declaració de l'emergència climàtica i la posada en marxa del seu Pla clima i energia 2030, l'AMB ha assumit l'objectiu europeu de reducció del 55 % de les emissions, amb l'impuls de 100 MWp d'energia fotovoltaica orientats a assolir la neutralitat d'emissions dels ajuntaments metropolitans abans del 2030.

Aquest projecte s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les ciutats intel·ligents, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatMolins de Rei

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Butlletí