La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat publica '100 idees per treballar la prevenció'

Oficina de Sensibilització, Participació i Divulgació Ambiental. Diputació de Barcelona
23/11/2011 - 00:00

Amb motiu de la celebració, del 19 al 27 de novembre, de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus 2011, la Xarxa ha editat en versió descarregable '100 idees per treballar la prevenció', document de conclusions del taller 'Campanyes de prevenció de residus', que va organitzar el passat 29 de setembre.

Per tal de preparar la Setmana i fer-ne difusió en el món municipal, el passat 29 de setembre la Xarxa va organitzar a Barcelona, el taller de suport als tècnics municipals: "Campanyes de prevenció de residus" orientat  a l'organització d'activitats en aquest àmbit.

La finalitat del taller va ser prestar suport als tècnics municipals i desenvolupar un treball pràctic compartit per tal que cada assistent treballés metodologies de disseny d'activitats de prevenció. L'experiència presentava un valor afegit en el context econòmic actual, en el qual els ajuntaments han d'utilitzar amb eficiència màxima els recursos materials i econòmics.

El document recull, per àmbits temàtics, les diverses idees plantejades en el taller: àmbits educatiu formal i no formal, àmbit de les emocions, àmbit social, àmbit econòmic, àmbit institucional, mitjans de comunicació, eines 2.0 i xarxes socials, inicitives associades a residus concrets, àmbits conceptuals i treball en xarxa.

El taller va incloure una ponència experta en organització de campanyes, diverses presentacions de campanyes municipals i una sessió d'intercanvi i generació d'idees entre els participants, articulat en base a una tècnica de creació aplicada a dinàmica de grup: una variant audiovisual del 'binomi fantàstic', tècnica creativa d'associació d'idees creada a mitjan segle XX pel pedagog, escriptor i periodista italià Gianni Rodari (Omegna, 1920- Roma, 1980).

En essència, la tècnica del binomi fantàstic, encara que dissenyada i utilitzada inicialment per crear històries en el món de la literatura infantil i juvenil, és molt útil per generar idees en molts altres camps, sempre que es posin en contacte dos conceptes diversos, "estranyats", que donin lloc a crear en una cadena de lliure associació i imaginació. Així, es presentaven als participants en el taller una sèrie d'imatges variades que havien d'associar a la idea de la 'prevenció de residus'.

 


Més informació: 

Especial de Sostenible.cat sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Nova campanya de la Mancomunitat Penedés Garraf

Els comerços adherits a la campanya fomentaran l’ús d’envasos reutilitzables i en alguns establiments, també s’implantarà la venda a granel amb l’objectiu de reduir els plàstics d’un sol ús i canviar els hàbits de consum per a generar menys residus.

Article

Lliurats els premis del VII Concurs de Dibuix “Descobreix el riu”, dedicat al blauet

Article


 

El Festival Residu Zero és un esdeveniment inspirador per pensar, reflexionar, debatre i aconseguir una societat que generi una petjada de futur sense residus.

Butlletí