La Xarxa Barcelona + Sostenible en acció

27/11/2024 - 09:19

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

En l’onzena edició del Fem Xarxing es va celebrar l’inici d’una nova etapa de la Xarxa Barcelona + Sostenible en el marc del Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 i sota el lema “La Xarxa en Acció!” es va posar el focus en les accions per la sostenibilitat i el treball per reptes de ciutat Descarbonitzem-nos i Estalviem aigua, que ja s’estan duent a terme per membres de la Xarxa.

La jornada, ambientada en el cinema, va començar amb una primera dinàmica anomenada Activa’t com puguis, on es van visualitzar els diferents espais de la Xarxa (Ens connectem, Ens activem i Liderem). La radiografia actual mostrà que moltes organitzacions de la Xarxa es troben dins l’espai ens connectem, però es va poder veure que es pot passar d’un espai a l’altre de manera senzilla: amb la publicació d’Accions per la Sostenibilitat. Moltes de les organitzacions participants es van animar a fer-ho pròximament passar a l’espai Ens activem.

Tot seguit, es va obrir la primera part del Marketplace, un espai on una trentena d’entitats i empreses que ja han passat a l’acció van exposar les accions per la sostenibilitat que estan duent a terme.

 

 “Cal reimaginar el futur”

A la ponència d’aquest Fem Xarxing – La Xarxa en Acció – es va comptar amb Jaime Bartolomé, director de la sèrie documental “Hope! Estamos a tiempo”. El director va inspirar les persones assistents fent-los la pregunta “i si?”. I si donem la volta al discurs catastrofista del canvi climàtic i col·laborem per produir el canvi?

Segons Bartolomé, cal que reimaginem el futur i per poder fer-ho cal pensar en solucions que puguin revertir la situació. Com a exemple va parlar d’Amsterdam: una ciutat que va començar generant una bona infraestructura de vies circulació per a bicicletes i que actualment és la capital mundial de la mobilitat d’aquest mitjà de transport.

 

Les accions contraataquen

Després d’un petit descans, va ser el torn de les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat. Algunes de les organitzacions assistents a l’acte van explicar com treballen amb els seus projectes en els reptes d’Estalvi d’aigua i Descarbonització. A més es va presentar el nou programa Persones + Sostenibles, que obre les portes de la Xarxa a la ciutadania no organitzada, del qual algunes organitzacions de la Xarxa en són prescriptores.

En aquesta edició, es va comptar amb la intervenció de Laia Bonet Rull, Primera Tinenta d’Alcaldia de Barcelona, que va valorar la feina de les organitzacions que formen part de la Xarxa i les va felicitar per ser-hi i continuar empenyent per fer front a l’emergència climàtica.

El Fem Xarxing 2024 va concloure amb la dinàmica Retorn al futur (de la Xarxa) que, d’una manera divertida, va permetre veure el potencial de la Xarxa i les connexions que es van generar durant la jornada.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Els centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’uneixen per protegir la biodiversitat i defensar el mar a l'Acte de cloenda d’educació especial, infantil i primària. A secundària, més de 200 alumnes presenten projectes innovadors per lluitar contra l’emergència climàtica. 

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

Més de 16.500 persones han participat en projectes educatius del programa Aprenem a la Xarxa

Butlletí