La Torre Lluvià de Manresa obre portes com a punt d'interpretació i difusió de l'Anella Verda de la ciutat

05/06/2017 - 12:13

L’objectiu és que l’equipament sigui un punt d’interpretació i difusió de l’Anella Verda i els seus espais més representatius.

El 4 de juny ha estat el primer festiu en què ha obert portes la Torre Lluvià, la casa modernista obra de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa i situada en plena Anella Verda de la ciutat de Manresa. A les 11 hi haurà visites guiades i es podran veure exposicions permanents i la resta d’espais de la casa. Més endavant és previst anar ampliant l’activitat a la casa. 

La Torre Lluvià de Manresa estarà en funcionament cada diumenge i dies festius, de 10 del matí a 2 del migdia, com a punt d’informació turística on es podrà obtenir informació sobre l’Anella Verda, els itineraris que la recorren i les activitats que s’hi poden dur a terme.

A les 11 del matí de cada diumenge i dia festiu s’oferirà una visita guiada a la torre, on a part de l’explicació de les exposicions permanents dedicades a l’Anella Verda i el producte agrari local, es podran veure la resta d’espais de la  casa i conèixer la seva història i el Modernisme manresà en general. La visita serà guiada per un informador turístic, que serà, també, l’encarregat de fer l’acollida dels visitants. És previst que més endavant a la torre s’hi puguin oferir també activitats turístiques i de natura complementàries a l’entorn immediat de l’equipament com rutes guiades, tastos o tallers.

La presentació de la nova etapa de la torre Lluvià ha tingut lloc, al mateix equipament, amb la presència dels regidors d’Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; Turisme, Joan Calmet; i Entorn Natural, Pol Huguet.

Joia modernista de 1896 en un entorn d’alt valor paisatgístic

La Torre Lluvià va ser adquirida per l’Ajuntament de Manresa el febrer de 2012 i el 2014 es van començar les obres per aturar-ne la degradació, evitar l’esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Les obres de rehabilitació es van finançar al 50%  per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea. El cost del projecte va ser de 800.000 €.

L’estat de conservació previ a la rehabilitació de l’edifici era molt deficient. Les façanes presentaven despreniments parcials del revestiment i a la façana posterior hi havia esfondraments importants. Les obertures i elements ornamentals presentaven també un estat molt deficient de conservació. Les cobertes estaven parcialment esfondrades, deixant entrar l’aigua de la pluja, que estava danyant greument l’edifici. L’escala central presentava un mal estat de conservació, amb molts trams inexistents i la part superior totalment inexistent. L’edifici es trobava doncs en situació de risc per possible esfondrament total, i per tant calia emprendre accions preventives per evitar el ràpid deteriorament de tot l’edifici. Les actuacions que s’hi van portar a terme van anar dirigides a la consolidació de l’edifici.

La vil·la Emília, vil·la Maria o Torre Lluvià és una construcció modernista amb elements historicistes que data de l’any 1896, obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa.  Forma part d’una parcel·la de 75.690 mi s’encaixa en un entorn rural d’alt valor paisatgístic, en un espai singular com és el camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i la muntanya de Montserrat.

Futur de la torre

Un cop acabada la rehabilitació, es va començar una procés participatiu amb diversos col·lectius de la ciutat, per intentar consensuar quina havia de ser l’ús de l’edifici i intentar-ne dinamitzar el funcionament. D’aquell procés en va sortir un document, redactat per les entitats, amb usos possibles per la Torre.

Des de la recuperació de l’edifici, per part de l’Ajuntament s’han portat a terme diversos contactes dirigits, per una banda, a trobar finançament per acabar les obres de condicionament de l’equipament modernista, i per l’altra, a aconseguir sinergies amb les entitats del territori per dinamitzar l’espai.

Activitats

Paral·lelament a l’estudi de possibilitats de futur per la torre, des que es va finalitzar el procés de rehabilitació, s’hi han dut  a terme algunes visites guiades, i hi ha hagut entitats que han fet propostes d’activitats en aquest indret, tot i contribuint a la seva dinamització:

Des del març del 2015 s’hi ha fet visites guiades, jornades de portes obertes i l’edifici a format part d’activitats organitzades per diverses entitats com Meandre, el Col·legi d’Arquitectes, les Escoles Verdes, Òmnium Cultural, l’Institut Lacetània, el Consell d’Infants, MBcici o Bages Terra de Vins. En total, des del 2015, la torre ha rebut 1.850 visites. (1.328 el 2015, 336 el 2016 i 181 el 2017).


 

Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Butlletí