La revolució de les aixetes

10/01/2023 - 09:00

Aigües de Reus publica “La revolució de les aixetes”, un conte infantil sobre l’estalvi d’aigua. El conte vol ser un toc d’atenció i de conscienciació sobre la necessitat de l’estalvi d’aigua en l’actual context de sequera i emergència climàtica.​

“La revolució de les aixetes” és una història il·lustrada que parteix d’un fet insòlit: un dia d’estiu, les aixetes es comencen a comportar d’una manera ben estranya, com si tinguessin vida pròpia, després de decidir pel seu compte que han de fer alguna cosa davant la crisi climàtica.


Conscienciació i pedagogia

La publicació d’aquest conte cal emmarcar-lo, d’una banda, en les polítiques de conscienciació sobre l’estalvi d’aigua que impulsa Aigües de Reus i, d’una altra, en les activitats de caràcter pedagògic que s’organitzen al llarg de l’any. De fet, cada any, són centenars els alumnes de Reus i el Baix Camp que participen en les activitats i visites als equipaments, on es divulga el valor de l’aigua, la importància de la seva gestió i es consciencia els alumnes de la transcendència d’utilitzar correctament aquest recurs escàs.

Una publicació com “La revolució de les aixetes” també pren una major rellevància en un moment de sequera com l’actual. La ciutat de Reus es troba en fase de pre-alerta de sequera des final d’agost, amb la qual cosa ja ha estat necessari tenir a punt un seguit d’accions preparatòries davant la possibilitat que s’acabi entrant tècnicament en fase de “sequera”.


Temps de sequera

Atesa aquesta situació, l’Ajuntament insisteix a demanar a la ciutadania responsabilitat màxima en el consum d’aigua, des del convenciment que els reusencs i reusenques sempre han estat ben conscients de la importància de fer-ne un consum raonable. De fet, Reus presenta un consum mitjà d’aigua per habitant i dia d’uns 100 litres, el que significa estar per sota de la mitjana catalana i espanyola i en consonància amb els consums que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i això, avui dia ja es parla de la possibilitat de rebaixar encara més aquesta recomanació, ja que consums inferiors als 100 litres per habitant i dia són compatibles amb els estàndards de qualitat de vida actuals.

Es tracta, per tant, de no baixar la guàrdia, tenint en compte que els hàbits domèstics són fonamentals en el consum global d’aigua d’una la ciutat. Mai està de més recordar que omplir una banyera comporta una despesa superior a 200 litres, mentre que una dutxa es pot fer perfectament amb un consum inferior a 50 litres. De la mateixa manera, rentar-se les mans o les dents amb l’aixeta oberta pot implicar un consum superior a 10 litres, mentre que el consum es redueix a un parell de litres si ho fem obrint i tancant l’aixeta. Una aixeta que degota, pot arribar a perdre fins a 30 litres al dia. Igualment, cal insistir en la necessitat d’utilitzar airejadors i limitadors del cabal a les aixetes, ja que en redueixen el consum fins a un 50%.


 

Municipis: 
Baix CampReus

Relacionats

Notícia

El consum total d'aigua a la ciutat de Reus s'ha reduït un 12% en relació al mateix període de 2022, des que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va decretar l'alerta per sequera el passat 13 de juny.

Article

S'amplia l'oferta amb l’entrada en servei de l’antic laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable com a espai d’aprenentatge.

Article

L’Ajuntament de Reus ha elaborat la guia “A Reus, festes sostenibles” amb l’objectiu d’oferir idees i recomanacions als organitzadors d’esdeveniments a la ciutat per tal d’aconseguir unes festes més respectuoses amb el medi ambient.

Butlletí