La recuperació ambiental del Llobregat, a la biennal de Venècia

Font: Ajuntament de El Prat de Llobregat
20/05/2016 - 09:34

És un dels projectes arquitectònics que es mostraran com a exemple de millora de la relació de l'usuari amb l'entorn urbà, social i natural.

La recuperació ambiental del riu Llobregat en el seu àmbit metropolità, aigües amunt del pont de l'autovia, és un dels projectes seleccionats per l'Institut Ramon Llull per formar part de l'"Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects", esdeveniment col·lateral de la XV Mostra Internacional d’Arquitectura de Venècia.

Diverses instal·lacions audiovisuals mostraran intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural.  

Entre els projectes seleccionats hi figura l'encarregat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona als arquitectes Enric Batlle i Joan Roig per a la recuperació mediambiental del riu Llobregat al seu pas pel Baix Llobregat. Entre altres municipis, aquest projecte, iniciat l'any 2008 i que està en continu desenvolupament, afecta directament al Prat, en concret al tram del riu situat entre el pont de l'autovia i el terme de Sant Boi.

El projecte ha dut a terme diverses actuacions com l’alentiment del curs de l'aigua, l'eliminació de residus i vegetació invasiva, la replantació de vegetació autòctona... L'objectiu és convertir el riu i el seu entorn immediat en un gran jardí metropolità, que propicií un ús públic i social molt ampli i que comuniqui sis municipis, donant accés al mar.

L’encàrrec demanava actuacions de recuperació mediambiental del riu per al seu ús com a infraestructura ecològica de la metròpoli: alentiment del curs de l’aigua, eliminació de residus i vegetació invasiva, replantació de vegetació autòctona.

El riu Llobregat esdevé l’eix vertebrador de l’oest de la Àrea Metropolitana de Barcelona.

La intervenció es va complementar amb la creació de dos camins longitudinals, un a cada riba, i, amb un pressupost mínim, es van crear connexions transversals que connecten la intervenció amb els municipis contigus, densos i mancats d’espais verds. L’actuació constitueix un canvi de sensibilitat que ha permès recuperar les virtuts del riu i dels terrenys adjacents, com a àmbit natural per esdevenir un gran jardí metropolità, que permet un ampli us públic i social i comunica sis municipis i els dóna accés al mar.


 

Municipis: 
Baix LlobregatEl Prat de Llobregat
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Article

La flota municipal de cotxes elèctrics compartits suma 4 nous vehicles, un d'ells, una furgoneta. El servei de transport públic compartit ha suposat l'estalvi de 9 tones d’emissions de CO2 en els gairebé 4.000 desplaçaments que s’han realitzat durant els primers 10 mesos de funcionament.​

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí