La Generalitat aprova el Pla Nacional de l’Agenda 2030

920 compromisos per assolir el desenvolupament sostenible

Font: Generalitat de Catalunya

26/09/2019 - 09:00

La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pla Nacional de l’Agenda 2030, un text que recull més de 900 compromisos de Catalunya per donar resposta als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per Nacions Unides

El Govern ha aprovat el Pla nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, assumint el mandat que Nacions Unides va aprovar el 2015 per al desenvolupament sostenible i per al qual va marcar 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030. En la resolució que aprova l’Agenda 2030, s’encoratja a adoptar respostes nacionals que concretin els ODS segons les característiques de cada territori. En aquest sentit, el Pla nacional aprovat pel Govern conté 920 compromisos o objectius programàtics.

Coincidint amb el 4t aniversari de l'aprovació de l'Agenda 2030 per les Nacions Unides, els 13 departaments de la Generalitat han participat en l'elaboració del document, que garantirà la coherència de les polítiques públiques

Dels 920 compromisos, 810 estan centrats a Catalunya i 110 són accions gestionades des de Catalunya amb impacte arreu del món, refermant el compromís amb la comunitat internacional per contribuir a l’assoliment dels ODS a escala global. El Pla ha estat elaborat amb la participació activa, durant tretze mesos, dels tretze departaments de la Generalitat.

El Pla és un instrument de planificació dinàmic i que vol contribuir a incrementar la coherència de polítiques públiques: del document aprovat, que estarà disponible en dades obertes, se’n faran revisions anuals per mantenir-lo actualitzat fins al 2030. Es preveu, així, que en els propers anys es pugui incorporar la vinculació amb l’Agenda Urbana de Catalunya, que està en procés d’elaboració, i amb els pressupostos de la Generalitat. També s’obriran canals de participació d’experts i dels actors de la societat civil mitjançant el òrgans de participació i consulta de la Generalitat de Catalunya.

Un procés de treball llarg i complex

El camí fins a l’aprovació d’aquest Pla nacional ha comportat un llarg i complex procés de treball, que es va iniciar formalment el febrer del 2017 amb l’aprovació, a proposta dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, de l’elaboració del document. Aquell any es va començar a treballar en el Pla, prenent com a referència l’informe “L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món” del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i una prova pilot del Departament de Territori i Sostenibilitat. 


Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i els partenariats o aliances. Les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030 l’any 2015 com a resposta a la necessitat internacional de disposar d’un marc consensuat per afrontar els reptes globals de la humanitat. Així, els ODS apareixen com una responsabilitat compartida entre una multitud d’actors a nivell global, i Catalunya es compromet a contribuir amb la comunitat internacional a assolir l’any 2030 els ODS marcats a escala global.

 

Visualització dels compromisos

Els compromisos del Govern amb l'Agenda 2030 estan recollits en el Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030. Aquest visor permet consultar els compromisos del Goven per cadascun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i de les seves fites, la relació d'aquests amb el Pla de Govern i amb la normativa o la planificació. En resum, el Pla conté 696 compromisos únics que es converteixen en 920 perquè alguns d'ells estan inclosos a diversos ODS o a més d'una fita del mateix ODS.

El contingut complet del Pla es pot descarregar en dades obertes.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Busca generar consensos al voltant dels reptes de l'educació futura

Després d’aquest acte inaugural se celebraran cinc debats territorials adreçats a diferents sectors de la societat per tal de generar participació i diàleg en els grans eixos de l’àmbit educatiu. Més de 200 alumnes de diferents centres educatius han pogut explicar, reflexionar i conversar sobre com s’ha de transformar l’educació per donar resposta als reptes de l’Agenda 2030.

Article

La Federació Espanyola de Municipis (FEMP) reconeix la contribució de Santa Coloma als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides.

Article

La Conferència "Tinguem Cura del Planeta" celebra la seva 10a edició reivindicant el paper decisiu del jovent per transformar el món.

Butlletí