Ja hem superat el Dia de l’extralimitació 2023

03/08/2023 - 17:55

El 2 d'agost del 2023 es considera que és el Dia de l'extralimitació de la Terra, també anomenat Dia del  Deute Ecològic que, més que una efemèride, és una alerta que marca la data a partir de la qual cada any consumim els recursos que la Terra és capaç de generar en un any. Tot i això, Espanya ja va esgotar els recursos naturals que produïa el 12 de maig.

L’anomenat Dia de l’extralimitació (Overshoot Day) és un indicador que calcula quin dia de l’any, -en teoria- la demanda de recursos i de serveis ecològics de la humanitat supera el que la Terra és capaç de regenerar en aquell any. Dit d’una manera més directa, a partir de quina data de l’any l’impacte agregat del consum global exhaureix la part renovable de recursos que li tocava per a tot l’any, provocant, a partir d’aquella data, fenòmens irreversibles de destrucció o degradació dels sòls, la biodiversitat i múltiples recursos vitals.

En el cas d'Espanya, necessitaríem gairebé 3  planetes Terra

En aquest context, el dia 2 d'agost del 2023, el consum de recursos naturals ha superat tots els béns i serveis ecològics que el planeta pot generar durant l'any. És a dir, a partir d'aquell moment entrem en números vermells i en deute amb el planeta. Això és perquè el sistema productiu que tenim se n'oblida que el planeta on vivim té un límit i estem abusant dels recursos com si tinguéssim una Terra unes 3 a 5 vegades més gran.

Segons WWF (Fons Mundial de la Natura) actualment necessitaríem en 1,75 planetes per satisfer la demanda de recursos naturals que tenim a escala mundial. 

Hi ha grans diferències depenent de cada país: Qatar per exemple necessitaria 9 planetes, EUA 5,1 comparats amb els 0,3 planetes del Iemen.

 

 

 

Cada any es fa el càlcul sobre la base de 3 milions de dades estadístiques de 200 països. El càlcul es va fent per a cada any des del dia 1 de gener, quan es posa el comptador a zero. Per calcular aquest dia, es divideix la biocapacitat del planeta entre la petjada ecològica de la humanitat, i es multiplica el nombre de dies de l'any.

Des del 1970 fins al  2019 la data s'ha avançat contínuament. El 1970, va ser el 30 de desembre. El 1996, es va avançar tres mesos, fins al 30 de setembre i el 2019 es va avançar set mesos, fins al 26 de juliol. 

 


.

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Butlletí