Guia pràctica per al disseny ecològic de joguines

Redacció
09/03/2009 - 00:00

La Generalitat de Catalunya acaba de presentar una guia pràctica per a l'aplicació de criteris de disseny ecològic en la indústria de la joguina, la guia Ecojoguina. L'objectiu d'aquesta guia és, entre d'altres, substituir els components electrònics per d'altres menys contaminants, reduir la quantitat de plàstic i el consum energètic, i utilitzar materials reciclats en l'elaboració de noves joguines.

El concepte disseny ecològic o ecodisseny fa referència a tot el cicle de vida d'un producte: des que es decideix quina matèria primera s'utilitza, el procés de fabricació, el seu transport, la utilització posterior i els processos de recuperació i reciclatge futurs. Alhora, la guia també pot ser un element de comunicació del benefici ambiental del producte de cara al consumidor. A través d'aquest projecte, les empreses han aplicat diferents millores en el disseny i en la venda d'alguns productes que els converteixen en més respectuosos amb el medi ambient. En col·laboració amb les empreses participants, s'han analitzat els impactes ambientals dels productes aplicant la metodologia de l'anàlisi de cicle de vida, s'han proposat diferents alternatives d'ecodisseny i disseny per al reciclatge, orientant les empreses en la seva aplicació i s'ha treballat en la comunicació als clients de les propietats ambientals de les joguines ecodissenyades.

Com a resultat, des d'aquest Nadal passat ja estan al mercat els primers productes de quatre empreses catalanes que han participat en el projecte Ecojoguina. Es tracta d'un projecte de demostració d'ecodisseny al sector de la joguina amb components elèctrics i/o electrònics en què han intervingut les empreses catalanes IMC Toys, Educa Borràs, Ninco i IBB Autoracing, i que ha coordinat el Grup d'Investigació en Gestió Ambiental de l'Escola Superior de Comerç Internacional. Alguns exemples són l'ós Winnie the Poo i un ninot de Mickey Mouse, ambdós amb un sistema electrònic que els permet moure's i cantar.

A més, el projecte ha constituït un panell de producte integrat per una trentena d'agents relacionats amb el mercat de la joguina com ara productors, distribuïdors, consumidors, gestors de residus, representants de l'administració i la recerca, entre d'altres. Aquest grup està preparant un pla d'acció amb criteris sostenibles relacionats amb el sector de la joguina. El Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu iniciar aquest 2009 els treballs per desenvolupar una categoria específica d'ecoetiqueta, com a part del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, per al sector de la joguina, que permeti identificar els productes que respecten el medi ambient.

En l'elaboració d'aquesta guia han participat tres organismes de la Generalitat: la Direcció General de Qualitat Ambiental i l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i ACC1Ó, del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa.

Document: ECOJOGUINA: guia d'aplicació (PDF)

Relacionats

Notícia

Gran èxit els tallers sobre reciclatge domèstic per a persones grans dels centres residencials d'Igualada.

Article
Nova campanya de la Mancomunitat Penedés Garraf

Els comerços adherits a la campanya fomentaran l’ús d’envasos reutilitzables i en alguns establiments, també s’implantarà la venda a granel amb l’objectiu de reduir els plàstics d’un sol ús i canviar els hàbits de consum per a generar menys residus.

Notícia

Els fabricants de plàstic hauran d'abandonar components com el bisfenol A i els ftalats, que perjudiquen la salut.

Butlletí