El tanatori d’Esparreguera, pioner a Europa en sistemes d’aprofitament de l’energia

07/05/2021 - 08:00

El nou edifici funerari reaprofita l’energia tèrmica que generen els crematoris per mantenir actiu el sistema de calefacció i aigua calenta. Una delegació de l’Ajuntament ha visitat aquesta setmana les instal·lacions, ubicades al polígon industrial de Can Roca, que es van inaugurar el passat mes de febrer

El nou tanatori d’Esparreguera disposa d’un sistema d’aprofitament de l’energia generada pels forns crematoris pioner a Europa, que utilitza l’energia obtinguda per a la calefacció i l’aigua calenta, i que en el futur també ho podria fer per a l’electricitat. L’edifici de serveis funeraris està ubicat al polígon industrial de Can Roca, al carrer de la Fresa 1, es va inaugurar el passat mes de febrer i pertany a Pomfusa SA, l’empresa de referència en el sector funerari al nord del Baix Llobregat. Es tracta d’una construcció de tres plantes amb crematori, amb mesures mediambientals i adaptada a les necessitats de la pandèmia que presta servei al municipi i també a les poblacions veïnes de Collbató i El Bruc. Aquesta setmana una delegació de l’Ajuntament d’Esparreguera, encapçalada per l’alcalde, Eduard Rivas, i el regidor d’Urbanisme i Paisatge Urbà, Rogeli de la Cruz, ha visitat les instal·lacions d’aquest equipament.

El nou edifici funerari d’Esparreguera és una construcció ecològica que disposa d’un sistema de recuperació de les aigües pluvials i reaprofita l’energia tèrmica que generen els crematoris. A través d’un sofisticat sistema de refrigeració, els gasos generats pels forns, que arriben a la temperatura de 1.000 ºC, s’expulsen a 35ºC i completament filtrats de dioxines, per evitar emissions contaminants i d’efecte hivernacle. En aquest procés, part de la calor es fa servir per mantenir actiu el sistema de calefacció i aigua calenta del tanatori, que utilitzen exclusivament l’energia generada pel mateix edifici. D’altra banda, en una edificació annexa, el taller de fusteria propi de la funerària també té un sistema d’aigües d’aprofitament pluvial i energia elèctrica d’auto-generació i consum a partir de plaques solars.

L'edifici està distribuït en tres plantes, un soterrani d’ús exclusivament intern, on hi ha l’àrea per al condicionament dels difunts, la sala refrigerada, un aparcament de vehicles i el magatzem de mercaderies. A la primera planta, a peu de carrer, hi ha tres sales de vetlla, un oratori semihexagonal per celebrar cerimònies laiques o religioses amb una capacitat per a 100 persones, dos forns crematoris, una àrea de comiat per a les famílies, la recepció, l’oficina d’atenció al públic, lavabos i una àrea comercial. Les sales de vetlla estan dividides en tres espais, un més íntim per a les famílies, una avantsala i una terrassa. A l’espai exterior que envolta l’edifici s’hi troben els aparcaments i zones enjardinades i de descans. Les sales de vetlla del tanatori estan obertes tots els dies de l’any en horari de 8.30 del matí a 9 del vespre.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatEsparreguera

Relacionats

Article

L’Ajuntament del Prat de Llobregat organitza una formació, en el marc de la Xarxa ‘Al Prat, escoles més sostenibles’, dirigida als docents cada curs escolar. Aquest curs 21/22 es treballa la metodologia de la indagació científica amb continguts ambientals.

Article

La Casa de l'Energia és un espai d'informació, assessorament i reflexió que neix amb vocació de donar suport a la ciutadania, comerços i empreses per dur a terme la necessària transició energètica. 

Article

Aquesta caldera proporcionarà aigua calenta i calefacció a tota la zona esportiva (inclosa la piscina municipal) i a l'escola Jaume Balmes

Butlletí