El Pacte per la Moda Circular de Catalunya comença el seu camí

24/01/2022 - 17:26

El Pacte per la Moda Circular aposta per una transformació del sector del tèxtil a Catalunya cap a l’economia circular. Es començarà a desplegar el primer trimestre de 2022, i l'impulsen diferents agents de la cadena de valor del tèxtil acompanyats per la Generalitat de Catalunya i les administracions locals.

Des del passat febrer del 2021, una trentena d'entitats públiques i privades han estat treballant en el marc d’un grup impulsor del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya per definir els seus continguts i establir les seves bases.

Aquest ha estat un procés obert i participatiu que ha culminat el passat 20 de gener amb el segon plenari del Pacte on s’han aprovat els continguts. A partir d’aquest moment ja es pot posar en marxa el llançament i desplegament d’aquesta iniciativa sectorial que es durà al llarg del primer trimestre de 2022.

Aquest plenari ha estat presidit per la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, que ha destacat que  “aquest és un tret de sortida important, que reafirma el compromís del sector per la circularitat i que ofereix interessants oportunitats des de diferents prismes”. “És clau”, ha explicat la secretària, ”que la indústria del nostre país afronti el repte de transformar el que fins ara es consideraven residus en materials que es poden tornar a incorporar en la cadena de valor”. “Tot això es conclou en el fet d’implementar una agenda compartida, amb uns objectius ben definits, com constituir la millor de les estratègies per acollir els fons de recuperació europeus, de forma que impactin en el conjunt del sector, i, en aquest sentit, ens cal que es doni un valor important a aquest espai industrial”, ha reblat Barnadas. 

En efecte, el Pacte sorgeix per ser un revulsiu que faci avançar el sector del tèxtil cap a la circularitat, comptant amb la implicació i la col·laboració de totes les baules de la seva cadena de valor.

Durant aquest procés inicial han participat més de 30 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil que inclouen empreses fabricants, distribuïdores i comercialitzadores, patronals i associacions sectorials, gestors de residus, centres tecnològics i acadèmics, administracions i entitats del tercer sector. 

 

Una iniciativa amb suport europeu

El Pacte neix amb l’objectiu d’adoptar compromisos concrets per facilitar la integració de l’economia circular al sector i fomentar la participació oberta, tant dels agents del sector com dels consumidors, en la transició cap a un model més sostenible i responsable, en coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Les organitzacions impulsores volen posar en valor el caràcter pioner d’aquesta iniciativa sobre economia circular que ha estat considerada com a acció pilot per part de la Comissió Europea en el marc del Projecte Interreg CircE (2017-2020) que va valorar el seu caràcter innovador i la seva replicabilitat en altres territoris a partir de l’experiència que desenvolupem a Catalunya. 

 

Un problema global

Des del sector del tèxtil s'és conscient que els residus derivats de la producció i consum de roba són un problema ambiental global: cada any es venen 100.000 milions de peces de roba al món i la seva vida útil és cada vegada més curta (en quinze anys s’ha reduït prop d’un 20%). Per contra, es reciclen globalment menys de l’1% dels residus tèxtils.

En els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món i la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%.

S’estima que a Catalunya cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l’any i tan sols es recullen selectivament el 12 % dels residus tèxtils, un percentatge molt allunyat del d’altres fraccions de residus. Això implica que més de 147.000 tones de residus tèxtils s’incineren o es llencen a un abocador anualment.

A més, després de l'alimentació, l'habitatge i el transport, el consum global de productes tèxtils és el quart demandant més gran de matèries primeres i aigua, i el cinquè emissor de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH).

 

Objectius ambiciosos

Per canviar aquesta situació, els agents impulsors del Pacte han establert com a objectius generals una reducció significativa de la generació de residus tèxtils i l’increment del percentatge de recollida selectiva i de valorització d’aquests residus, tant de preparació per a la reutilització com de reciclatge.

També han definit objectius específics per als diferents segments de la cadena de valor del tèxtil. En l’àmbit de la fabricació volen incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat a nous productes, reduir i eliminar l’ús de materials nocius, augmentar la reutilització amb la implementació de nous models de negoci i desplegar estratègies de producció més neta i eficients, entres altres mesures.

Per assolir aquests objectius ambiciosos, ja estan treballant en la implementació de projectes pilot en determinats territoris per a impulsar la recollida de la roba de segona mà i la seva reutilització, així com per a millorar els sistemes de recollida selectiva de residus tèxtils i el reciclatge local.

 

Cap a un acord voluntari

Catalunya s’ha caracteritzat històricament per disposar d’una important indústria tèxtil i que fa temps que inverteix en sostenibiltat com a oportunitat. En l’actualitat destaca dins d’Europa pel seu gran potencial d’aprofitament dels residus tèxtils, ja que compta amb una llarga tradició de fàbriques que fan servir materials reciclats en la seva producció. En un moment en què s’estan definint mesures decisives per frenar l’impacte de la crisi climàtica i avançar en l’economia circular, la Generalitat està impulsant el Pacte per a la Moda Circular des dels Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i d’Empresa i Treball, un acord voluntari que afavoreixi una transformació urgent i necessària del tèxtil des del nostre territori, de forma voluntària, compartida i col·laborativa, establint objectius comuns i generant instruments que facin possible aquest canvi.

Les entitats públiques i privades que s'hi vulguin adherir poden consultar tota la informació a l'enllaç. Tots els actors del sector del tèxtil −tant de l’àmbit de la moda (roba, calçat i complements), del parament de la llar i de la roba professional com dels fabricants de teixits i productors de matèries tèxtils− tenen cabuda en el Pacte i la seva participació és imprescindible per assolir els objectius del sector.


 

Relacionats

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Butlletí