El model 3-30-300: La fórmula verda per a ciutats més saludables

18/07/2025 - 07:00

En un context d’emergència climàtica i de creixents problemes de salut mental i física a les ciutats, el model 3-30-300 es presenta com una estratègia senzilla però de gran abast i incidència per millorar el benestar urbà mitjançant la naturalització dels entorns urbans.

Aquest model, proposat pel doctor Cecil Konijnendijk, expert en planificació verda urbana, estableix tres criteris fonamentals per a la salut i qualitat de vida de la ciutadania:

3 arbres a la vista
Tota persona hauria de poder veure, com a mínim, tres arbres des de casa seva. Aquesta presència visual d’elements naturals redueix l’estrès, millora l’estat d’ànim i contribueix a una millor salut mental general.

30% de cobertura vegetal
Cada barri hauria de tenir com a mínim un 30% de coberta vegetal o d’arbres. Aquesta proporció ajuda a regular la temperatura, millora la qualitat de l’aire i fomenta la biodiversitat urbana.

300 metres d’un espai verd
Tota la població ha de tenir accés a un espai verd d’alta qualitat a menys de 300 metres de casa seva. Aquesta proximitat garanteix un accés fàcil i inclusiu per a l’exercici, l’esbarjo i la socialització.


Beneficis demostrats

Aplicar el model 3-30-300 no només millora l’aspecte de les ciutats, sinó que comporta beneficis tangibles i mesurables per a la salut de les persones:

Augment de l’esperança de vida
Reducció de les malalties de salut mental
Millora de les funcions cognitives
Disminució de l’estrès i l’ansietat
Millora de l’humor i del benestar emocional
Més salut per als nadons i la infància


Implementar aquesta fórmula suposa apostar per ciutats més resilients, saludables i equitatives, on la natura no sigui un privilegi, sinó un dret fonamental. El principal objectiu no és reverdir unes ciutats on no hi havia arbres, sinó deixar entrar la natura un altre cop d’on va ser expulsada.

 



 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Una aposta territorial per una salut integral davant la crisi climàtica.

Article

L’Ajuntament de Reus impulsa el projecte “Camins Conscients” amb nova imatge i més recursos

Entrevista
Salvador Rueda, ecòleg urbà, i Gabi Martínez, escriptor

Anagrama publica un nou llibre que neix de les converses entre l’ecòleg urbà Salvador Rueda i l’escriptor de liternatura Gabi Martínez.

Butlletí