El 82% de l’energia mundial encara es produeix mitjançant combustibles fòssils

La dada

Autor: Marc Solanes Calderón

Infografia: Sergi Mayench

15/01/2024 - 16:02

Font: Statistical Review of World Energy

 

La transició energètica en l'àmbit mundial està sent un procés molt més lent del que es preveia. L’any 2022, sense anar més lluny, el 82% de l’energia produïda al planeta es va aconseguir a través de combustibles d’origen fòssil. Aquesta és una de les conclusions fonamentals del darrer informe de The Statistical Review, en el que també s'afirma que la quantitat de gasos d’efecte hivernacle també van augmentar lleugerament –un 0,8%– respecte a l’any 2021.

Les dades mostren com el consum energètic es va incrementar l’any 2022 un 1% en relació amb el curs anterior. De fet, els consum de productes refinats també va créixer, tal com es mostra en la primera part de la infografia. El resultat va ser que l’any 2021 es van consumir 5 milions de barrils diaris més que l’any 2020, mentre que el 2022 van ser gairebé 3 milions de barrils diaris més que l’any anterior. És a dir: tot i que l’increment no va ser tan acusat, l’any passat el consum de barrils de productes refinats va seguir creixent. 

El percentatge d’energies dins de la generació d’energia mundial, però, també va créixer. Tal com es pot veure en la segona imatge, l’any 2022 la generació verda va arribar fins al 15% de la quota total. Això sí: la reducció percentual de la resta d’energies fòssils, en comparació a l’any anterior, continua sent testimonial. La pitjor dada, però, és la del carbó. Considerat com el combustible més nociu, el seu consum es va incrementar un 0,6% el 2022, especialment per l’augment de la demanada a la Xina i l’Índia, i la seva producció un 7%.


 

Categories: