El 70% dels alumnes prefereixen anar amb un transport no motoritzat a l'escola

25/06/2018 - 08:27

En el marc del projecte School Chance s'ha fet una enquesta a 20 centres de tot Catalunya amb l'objectiu de tenir una visió global de la situació actual de la mobilitat als centres educatius de Catalunya.

El grup d’interès local (GIL) del projecte europeu School Chance encapçalat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Girona s’ha reunit per presentar els resultats d’una enquesta de mobilitat sostenible que s’ha fet a alumnes, des de 3r de primària fins a 3r d’ESO (entre 7 i 16 anys), als docents i als treballadors de 20 escoles de Catalunya.

L’enquesta ha posat de relleu que si la decisió fos dels nens i nenes, optarien per anar al centre educatiu en un transport no motoritzat. També posa de manifest que el 70% dels alumnes viuen a menys de 15 minuts caminant del centre, i que, en canvi, el 55% dels docents i treballadors viuen a més de 20 minuts de l’escola. Això comporta que el 58% dels treballadors utilitzin el cotxe per accedir al centre, respecte el 43% dels alumnes de l’escola o el 22% dels d’institut. Una altra dada a ressaltar és que el 55% d’enquestats de municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants agafen el cotxe per anar al seu centre educatiu.

Abans de parlar de l’enquesta, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, s’ha reunit amb representants de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, el regidor de mobilitat de l’Ajuntament de Girona i el seu equip, per presentar com avança el projecte europeu, per tal de fixar les directrius d’actuació per a la definició d’un Pla d’Acció Regional de foment de la mobilitat sostenible a les escoles.

Acostament a les bones pràctiques d’Itàlia i Holanda

També en el marc de l’School Chance, una delegació del Departament ha participat a la tercera trobada del projecte a Reggio Emilia, a Itàlia. La reunió ha servit per saber en quin punt es troba el projecte que entra en la fase central però, també, per fer una formació temàtica sobre educació.

D’altra banda, també aquest mes, una delegació del GIL ha visitat Utrecht, a Holanda, per conèixer de primera mà la campanya Way2Go. Aquesta pràctica vol convèncer els pares perquè canviïn la manera en què els seus fills arriben a l'escola. La manera per aconseguir-ho és a través de la combinació de tres accions: un joc de trànsit on la protagonista és una serp, un joc amb els pares i un altre que explica la rebel·lió d’un monstre.

L’School Chance, és un projecte aprovat pel programa Interreg Europe i finançat en un 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020. El programa Interreg Europe es divideix en quatre eixos prioritaris relacionats amb l'estratègia Europa 2020, i el projecte School Chance s’emmarca en l’objectiu temàtic 4: “Low-carbon economy: Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors”. 


 

Municipis: 
GironèsGirona

Relacionats

Article

En el marc del Dia Internacional d’Anar a Peu a l’Escola (Walk to School Day), el grup de 10 AMPAs de Camí Escolar Terrassa, han presentat els resultats de l’enquesta 2018 sobre la mobilitat a les escoles de primària de Terrassa.

Article

Des del 15 de febrer de 2019 han circulat unes 70.000 bicicletes per aquest tram de carril bici, que correspon a la Bicivia número 4 de la xarxa metropolitana ciclable dels 36 municipis de l'AMB i s'emmarca en una estratègia de canvi d'hàbits per reduir la mobilitat privada contaminant a les nostres ciutats.

Article

La Girocleta, el servei municipal de lloguer de bicicletes de l’Ajuntament de Girona, ha assolit un nou rècord de persones usuàries. Actualment estan abonades al servei de forma activa 3.420 persones, que fan una mitjana de 2.200 usos diaris d’aquest transport.

Butlletí