El 70% dels alumnes prefereixen anar amb un transport no motoritzat a l'escola

25/06/2018 - 08:27

En el marc del projecte School Chance s'ha fet una enquesta a 20 centres de tot Catalunya amb l'objectiu de tenir una visió global de la situació actual de la mobilitat als centres educatius de Catalunya.

El grup d’interès local (GIL) del projecte europeu School Chance encapçalat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament de Girona s’ha reunit per presentar els resultats d’una enquesta de mobilitat sostenible que s’ha fet a alumnes, des de 3r de primària fins a 3r d’ESO (entre 7 i 16 anys), als docents i als treballadors de 20 escoles de Catalunya.

L’enquesta ha posat de relleu que si la decisió fos dels nens i nenes, optarien per anar al centre educatiu en un transport no motoritzat. També posa de manifest que el 70% dels alumnes viuen a menys de 15 minuts caminant del centre, i que, en canvi, el 55% dels docents i treballadors viuen a més de 20 minuts de l’escola. Això comporta que el 58% dels treballadors utilitzin el cotxe per accedir al centre, respecte el 43% dels alumnes de l’escola o el 22% dels d’institut. Una altra dada a ressaltar és que el 55% d’enquestats de municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants agafen el cotxe per anar al seu centre educatiu.

Abans de parlar de l’enquesta, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, s’ha reunit amb representants de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, el regidor de mobilitat de l’Ajuntament de Girona i el seu equip, per presentar com avança el projecte europeu, per tal de fixar les directrius d’actuació per a la definició d’un Pla d’Acció Regional de foment de la mobilitat sostenible a les escoles.

Acostament a les bones pràctiques d’Itàlia i Holanda

També en el marc de l’School Chance, una delegació del Departament ha participat a la tercera trobada del projecte a Reggio Emilia, a Itàlia. La reunió ha servit per saber en quin punt es troba el projecte que entra en la fase central però, també, per fer una formació temàtica sobre educació.

D’altra banda, també aquest mes, una delegació del GIL ha visitat Utrecht, a Holanda, per conèixer de primera mà la campanya Way2Go. Aquesta pràctica vol convèncer els pares perquè canviïn la manera en què els seus fills arriben a l'escola. La manera per aconseguir-ho és a través de la combinació de tres accions: un joc de trànsit on la protagonista és una serp, un joc amb els pares i un altre que explica la rebel·lió d’un monstre.

L’School Chance, és un projecte aprovat pel programa Interreg Europe i finançat en un 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2014-2020. El programa Interreg Europe es divideix en quatre eixos prioritaris relacionats amb l'estratègia Europa 2020, i el projecte School Chance s’emmarca en l’objectiu temàtic 4: “Low-carbon economy: Afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors”. 


 

Municipis: 
GironèsGirona

Relacionats

Acte
23/11/2019
Girona - Figueres - Perpinyà
Notícia

El consistori ha organitzat una desena d'activitats entre el 16 i el 22 de setembre per fomentar hàbits de mobilitat segurs, saludables i respectuosos amb el medi ambient. L'acte principal de la iniciativa a la ciutat serà la jornada "Mobilitat elèctrica, mobilitat sostenible", que es farà el 19 de setembre a l'Auditori Josep Irla.

Article

La T-verda ha aconseguit retirar de circulació 6.800 vehicles contaminants els dos darrers anys, des del començament de la iniciativa, la tardor de 2017. Aquesta és la xifra de vehicles que s’havien desballestat a 31 de desembre de 2019 a canvi del títol integrat que permet viatjar de manera il·limitada i gratuïta en transport públic durant tres anys consecutius. El seu ús, a més, ha anat creixent progressivament, i aquest 2019 va fer un salt molt significatiu després d’acumular més de 2,4 milions de viatges en 12 mesos, més del doble que el 2018, quan se’n van realitzar uns 936.000.

Butlletí