Eficiència energètica en les il·luminacions esportives de Sant Boi de Llobregat

Font: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i AjuntamentImpulsa.cat
25/04/2016 - 14:05

El cost energètic és molt important per a les instal·lacions públiques, especialment quan parlem d’instal·lacions esportives. Si a més parlem d’instal·lacions Indoor ens trobem amb moltes hores de funcionament i un elevat cost de manteniment pel difícil accés als projectors.

Per tot això és important l’encesa i apagats instantanis i la possibilitat de regulació. Abans de fer una actuació o una altre en matèria d’eficiència energètica en il·luminació en aquestes instal•lacions cal tenir present la tipologia de l’esport que es practica: si és lúdic o d’entrenament; si és professional; o si calen retransmissions audiovisuals.

Cal tenir presents alguns requeriments en matèria d’il·luminació esportiva que detallem tot seguit:

  • El Reglament específic segons cada federació
  • Normativa il·luminació d’espais esportius EN12193
  • CTE: Codi Tècnic de la Edificació
  • CTE-HE3 Eficiència energètica en instal·lacions d’il·luminació
  • UNE 12464-1: 2003 Il·luminació espais de treball
  • Guies d’enllumenat: El libro blanco de la iluminación  Capítol 5.5
  • Obligatori: Estudi lumínic per cada instal·lació i les seves particularitats (alçada, posició dels projectors, els jugadors, els espectadors…)

El cas d’ Il·luminació del pavelló poliesportiu La Parellada de Sant Boi de Llobregat

L’Objectiu de l’equip municipal era aconseguir un estalvi energètic i un  nivell d’il·luminació suficient i confortable, superior a 300lx i amb una uniformitat superior a 0.6.
Per això es va realitzar un estudi lumínic del pavelló i es va optar per una lluminària Bayled 1.5 de 200W d’Ignialight que passaria a substituir els HM de 400W.

El nombre de lluminàries també es va poder reduir passant de 30 a 24 i conservant això sí els lux requerits i la uniformitat amb un estalvi del 65% respecte a la il·luminació anterior.

Els resultats

L'Equipament passava a tenir ara un nivell d’il·luminació mig de 326 lux i una uniformitat del 0.9. A continuació detallem les mesures reals d’il·luminància. Amb les mesures preses s’ha passat dels 13,8 Kw instal·lats amb els HM de 400W  a 4,8 Kw instal·lats amb la tecnologia LED.

El simple fet de canviar els projectors va suposar un estalvi anual en consum elèctric de 3.055,10 euros i 17.971,20 kWh/any.

Pel que fa a manteniment, tenint en compte la vida de les làmpades anteriors i les actuals, el cicle de vida i el número de làmpades a substituir, s’han aconseguit estalviar de forma anual 580.61 euros. Per tant l’estalvi acumulat en els anys de vida de la lluminària LED seran de 63.120 euros.

Avui dia, la tecnologia LED junt amb els sistemes intel·ligents de gestió de la il·luminació són la tecnologia més adequada per transformar les instal·lacions esportives en instal·lacions més sostenibles i suposen un estalvi considerable de la factura elèctrica.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Boi de Llobregat
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Viladecans ofereix, des de l’any 2014,  un servei d’assistència per a la tramitació de les bonificacions socials existents en els subministraments de l’electricitat i de l’aigua amb l’objectiu d’informar i d’ajudar la ciutadania en els tràmits administratius necessaris per fer la sol·licitud i poder gaudir de l’ajut.

Article

El portal mostra de manera atractiva les dades de consum dels equipaments municipals.

Article

Durant aquests dies, en passar més temps a casa, els nivells de consum energètic augmenten. Per això, encara pren més rellevància poder ajustar la potència elèctrica que tenim contractada a les nostres necessitats reals i estalviar diners a finals d’any.

Butlletí