Ecocaramel de 2023

11/02/2023 - 08:00

Vilanova i la Geltrú aposta des de l'any 2019 per reduir l'impacte ambiental de les Comparses i per un Carnaval més sostenible, afavorint la utilització de caramels ecològics, amb menys repercussió en el medi ambient que els caramels estàndards.

L'Ecocaramel de 2023 recupera l'embolcall de colors i la forma tradicional amb els dos llaços. Ja està a la venda els caramels embolicats amb plàstic biodegradable i compostable per llançar a les Comparses.

Enguany, a més, s'han afegit nous supermercats com a punts de venda, i ja són 7 cadenes diferents i una vintena d'establiments que l'oferiran. Es tracta dels supermercats JR, Bon Preu, Esclat, Condis, Alcampo, Caprabo i Gros Mercat.

Cada any es llancen per Les Comparses al voltant de 100 tones de caramels, que generen 5.800 kg de plàstics. Aquests embolcalls van a parar a l'abocador i, a través de les clavegueres, a la planta depuradora d'aigües i al mar en moltes ocasions. El plàstic no biodegradable triga tres-cents anys a descompondre's, i contribueix a problemes mediambientals com la presència de microplàstics al mar i als animals marins.

El paper de l'Ecocaramel 2023 està fet amb bioplàstic de quatre colors: groc, verd, blau i carabassa, embolicat amb forma de llaç i el logotip en negre. El material és biodegradable i compostable. La producció s'ha encarregat a l'empresa “Mas que un caramelo”, que es dedica a la personalització de dolços i aperitius.  El plàstic biodegradable triga entre 1 i 2 mesos a descompondre's al mar i també es descompon en el procés de compostatge industrial.

Vilanova i la Geltrú estableix en l'ordenança municipal de civisme que a les Comparses i altres actes populars i tradicionals en què es llencin caramels, "sols es permet el llançament de caramels amb un embolcall compostable i biodegradable". La normativa també diu que l'Ajuntament "vetllarà perquè els elements propis de festes de caràcter popular i tradicional, sempre que sigui possible, siguin orgànics, biodegradables i amb l'impacte ambiental el més baix possible".


 

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú

Relacionats

Article

Els jardins de Can Pahissa de Vilanova i la Geltrí es converteixen en un espai de refugi climàtic d'accés públic. L'espai obre cada matí, de dilluns a divendres, i anirà incorporant elements per millorar el confort.​

Article

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha començat el condicionament de la platja de Ribes Roges per fer compatible l'esbarjo i la protecció del corriol camanegre. La temporada 2022 es van comptar 16 nius i 9 parelles d'aquesta espècie en perill d'extinció

Article

El projecte convida a la ciutadania, comerços, restauració i serveis a fer del municipi un espai cada cop més respectuós amb el medi ambient.​

Butlletí