Com respira Sabadell ?

Font: Ajuntament de Sabadell

10/03/2020 - 08:05

175 alumnes “mapifiquen” de forma col·laborativa la qualitat de l’aire d’entorns escolars.

Prop de 175 alumnes i 15 docents de 8 centres de primària de Sabadell han participat, a les “Olimpíades de l’Aire” on, entre altres activitats, presentaran els resultats del mesurament de la qualitat de l’aire que durant tot aquest curs han fet a l’entorn de les seves escoles. Les “Olimpíades de l’Aire” és el nom que rep l’activitat final que protagonitzaran els nens i nenes de primària que han participat en el projecte de ciència ciutadana “Com Respira Sabadell?” amb participació d’alumnes d’entre 9 a 12 anys.

Aquesta acció forma part del projecte d’abast europeu CleanAir@School - Com respira Sabadell?, coordinat per l’Agència Europea del Medi Ambient i finançat pel Ministeri de Transició Ecològica, i s’ha treballat de forma simultània a centenars d’escoles d’11 països de tot d’Europa.

Es van instal·lar 150 punts de mesura de nivells de NO2 (una quinzena per escola), decidits pels centres educatius, per tal de “mapificar” la qualitat de l’aire a escala de carrer, a l’entorn de l’escola i a la porta, al pati i a l’interior del centre. Els tubs de captació passiva instal·lats pel mateix alumnat han recollit dades durant l’octubre i novembre de 2019. Durant les Olimpíades de l’aire han participat en proves tals com: la carambola de l’ozó, Liquen City, Cridem al silenci, Paisatges Sonors, alhora que han intercanviat i construït conjuntament propostes de millora en termes de mobilitat sostenible i qualitat de l’aire dels seus centres.

De forma simultània, han construït de forma col·laborativa el mapa de la contaminació atmosfèrica de la ciutat, amb més de 4.000 punts, que amb diferents colors situaran els diferents nivells de qualitat de l’aire a la ciutat.

Després del dinar i de la realització conjunta de diferents activitats, ha tingut lloc la presentació pública dels resultats a premsa i autoritats locals. Ha intervingut un equip de “reporters del CleanAir@School”, format per nens i nenes participants i que han fet una crònica de la jornada.

Aquest projecte s’emmarca en el programa Agenda 21 Escolar Plus, on vuit centres de primària de Sabadell han treballat durant el curs en quatre vectors ambientals –consum d’aigua, consum d’energia, recollida selectiva de residus i avaluació de la contaminació atmosfèrica–, per reduir la seva petjada d’emissions de carboni. Els centres participants són Agnès Armengol, Arraona, Can Rull, Enric Casassas, Font Rosella, Joan Montllor, Juan Ramón Jiménez i Ribatallada.


Més informació


 

Municipis: 
Vallès OccidentalSabadell

Relacionats

Article

L’objectiu del projecte és disposar de més informació sobre la qualitat de l’aire a escala local i així facilitar la presa de decisions en termes de mobilitat, espai públic i salut. Aquests sensors, que estaran instal·lats a tots els districtes de la ciutat, dibuixaran un mapa dinàmic de qualitat ambiental per cada tram de carrer.

Article

L’objectiu és mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l’evolució i reforçar amb dades objectives l’estratègia de l’Ajuntament per reduir la pol·lució.

Article

Sabadell fa una crida ciutadana per dibuixar el paisatge sonor de la ciutat mitjançant els dispositius mòbils

Butlletí