Cadaqués serà el primer municipi de la Mediterrània amb un Sistema de Retorn d'envasos

Font: Retorna
02/04/2013 - 00:00

Cadaqués es convertirà en un municipi pioner a tota la Mediterrània ja que, a partir del 15 d'abril i fins el 30 de juny, desenvoluparà una implantació temporal d'un sistema de retorn d'envasos per a begudes d'un sol ús. Cadaqués durà a terme una prova pilot del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) amb l'objectiu de mostrar la viabilitat d'una opció de reciclatge que ja funciona amb èxit a més de 40 països i regions del món i que conviurà amb el contenidor groc.

A Catalunya, dels 9 milions d'envasos de begudes que es consumeixen diàriament, 3,5 són recollits selectivament i 5,5 són abocats, incinerats o abandonats en el nostre entorn.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha explicat que la prova pilot de Cadaqués va encaminada a buscar solucions de futur. "Estem en un 41% de recollida selectiva i volem ser ambiciosos per igualar-nos als líders d'Europa", ha assegurat. "A Cadaqués no es veuran més llaunes abandonades al poble ni a l'entorn", ha afegit.

Segons l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras: "Ara a Cadaqués tenim l'oportunitat de fer-ho millor, d'evitar tot aquest impacte ecològic gràcies a una prova que ens convertirà en un poble pioner a tot l'estat". L'alcalde es mostra convençut que la participació i el compromís dels comerços i la ciutadania farà d'aquesta iniciativa tot un èxit.

El funcionament del retorn d'envasos és senzill. Quan compres una beguda en una ampolla de plàstic de menys de 3 litres i/o una llauna d'aigua, suc, refresc i/o cervesa deixes un dipòsit de cinc cèntims i en retornar l'envàs buit a qualsevol dels deu establiments col·laboradors recuperes aquesta quantitat. Aquest gest és el que fèiem fa anys quan hi havia una tradició de retornar els envasos. Durant la prova pilot de Cadaqués, l'SDDR conviurà amb el contenidor groc, on s'hauran de dipositar la resta d'envasos i embolcalls que no siguin aquests envasos de begudes.

Mercè Girona, la presidenta de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, assegura: "La prova pilot arriba en un moment idoni perquè ara s'està planificant el nou Programa General de Gestió de Residus 2013-2020 on s'haurien de contemplar nous instruments de gestió de residus, com els sistemes de retorn". Per la seva banda, Miquel Roset, director de Retorna, es mostra convençut que donar un valor econòmic als envasos de begudes, "farà molt més difícil trobar envasos de begudes abandonats al poble, a les platges o al parc natural del Cap de Creus".

La prova pilot mostrarà el funcionament real d'un SDDR i haurà de confirmar l'eficàcia d'un sistema que ja està implantat a 40 països i regions del món i que assoleix nivells de recollida selectiva de fins al 98,5%.

Municipis: 
Alt EmpordàCadaqués
AdjuntMida
Image icon AAFF_R_Fulleto.jpeg313.04 KB

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Roses (Alt Empordà) i la Universitat de Girona (UdG) han renovat l’acord d’impuls a la recerca i conservació dels ecosistemes marins, vehiculada amb la Càtedra Oceans i Salut Humana. Creada el 2017, vol protegir els hàbitats marins més fràgils i les espècies més vulnerables i fer que l’economia blava -és a dir, basada en el mar- sigui sostenible. El conveni renova l’acord entre les dues institucions per quatre anys més i l’Ajuntament de Roses dobla l’aportació a la càtedra fins als 38.000€, permetent contractar un investigador.

Article

El projecte té com a objectiu un espai d’horts comunitaris on es puguin portar a terme projectes de formació reglada i tallers d’horticultura didàctics i pedagògics per a visites escolars.

Article

Sant Just Desvern redueix en un 30% la quantitat de fracció resta generada a les llars, a través d’un programa individualitzat de sensibilització per a la millora de la gestió de residus i els contenidors intel·ligents. 

Es confirma el resultat positiu de la primera prova pilot a l’Estat Espanyol del projecte LIFE REthinkWASTE juntament amb els contenidors intel·ligents.

La ciutadania valora favorablement la implementació del model GxC (Generació per Coneixement) de comunicació bidireccional mitjançant missatgeria mòbil.

Butlletí