Besòs 2017: un aixecament fotogràfic, una mostra fotogràfica al parc fluvial del riu

05/07/2018 - 08:44

Alcaldesses i alcaldes de l’Eix Besòs inauguren una mostra fotogràfica al parc fluvial del riu. L’exposició ‘Besòs 2017: un aixecament fotogràfic’, és obra de Manuel Laguillo. Així, la llera del Besòs es posiciona com un element de cohesió dels 98 barris que agrupa l’Eix

Les alcaldesses de Montcada i Reixac, Laura Campos, i de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i els alcaldes de Badalona, Àlex Pastor, i de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, juntament amb Carme Ribas, gerent del Consorci del Besòs, han presidit l’acte d’inauguració de la mostra fotogràfica organitzada pel Consorci del Besòs ‘Besòs 2017: un aixecament fotogràfic’, de Manuel Laguillo.

Aquesta mostra consta de dues exposicions. Una ha estat inaugurada al costat de la passera del Pont del Molinet, a Santa Coloma de Gramenet, i està situada en dos punts més de la paret del marge esquerre del parc fluvial del Besòs: al costat de l’accés Torrassa, a Sant Adrià de Besòs, i al costat de l’accés Can Zam, també a Santa Coloma de Gramenet. Aquesta exposició consta de 15 fotografies en blanc i negre de gran format (3x4,5 metres), i en cada punt s’exposen cinc imatges preses a l’entorn del riu, entre Montcada i Reixac i la desembocadura. Es preveu que aquesta singular mostra duri un any.

La segona exposició és un recull més complert de les fotografies realitzades al Besòs per Manuel Laguillo durant el 2017, i es podrà veure a dos espais culturals. Primer, al centre d’art Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet. Avui també s’inaugura aquesta mostra, i es fa la conferència inaugural, a càrrec de l’autor, Manuel Laguillo. S’hi podrà visitar fins al 15 de juliol. Posteriorment es traslladarà a la Casa de la Vila, a Montcada i Reixac (del 17 de juliol fins al 15 de setembre).

També s’ha presentat la nova imatge gràfica que ha d’acompanyar les actuacions previstes a l’Agenda Besòs, fruit d’un concurs organitzat per l’Adg-FAD i guanyat per l’estudi pfp, disseny.

El riu com a element de cohesió

Aquesta proposta cultural s’emmarca dins de l’Agenda Besòs, amb objectiu activar la llera del riu i convertir els seus murs en espais expositius. L’Agenda Besòs es va pactar el 19 de juliol de l’any passat pels municipis de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs, i vol ser un element de cohesió dels 98 barris, i gairebé 1 milió d’habitats que fan vida a l’entorn de l’espai fluvial del riu Besòs. En ella, es va dibuixar conjuntament l’estratègia pels propers anys d’un territori metropolità central amb un gran potencial de desenvolupament al voltant de la llera del riu.

L’Eix Besòs comprèn els termes municipals de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona. Hi viuen pràcticament un milió de persones, el que representa el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població de tota Catalunya, amb una superfície de 81 km2.

L’autor de la mostra

Manuel Laguillo (Madrid, 1953). Fotògraf de referència per al documentalisme urbà. Ha retratat els processos de transformació urbana i arquitectònica de Barcelona des del 1978 fins a l’actualitat, entre molts altres treballs. El seu estil artístic descriptiu, representa un model per als fotògrafs d’arquitectura. Es pot considerar un dels fotògrafs espanyols més rellevants del canvi de segle, encara que sigui desconegut pel gran públic.

Des del 1981 és catedràtic de fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ha participat en més de 40 exposicions individuals i 60 col·lectives. Les seves obres s’exposen en museus d’arreu del món.

El 2017, el COAC li va encarregar l’exposició de la sèrie “Col·leccions” de l’Arxiu Històric del COAC, que amb el nom “Manuel Laguillo. 2017 / El Besòs. De Montcada i Reixac al mar. Un aixecament fotogràfic” va presentar un ampli reportatge del riu i el seu entorn, i és la base documental del projecte que ara es presenta.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBadalona
BarcelonèsSant Adrià de Besòs
BarcelonèsSanta Coloma de Gramenet
Vallès OccidentalMontcada i Reixac
Etiquetes: 

Relacionats

Article

En el marc del conveni signat entre el Zoo de Barcelona i el Consorci del Besòs, s’han instal·lat a la llera del riu uns pòsters per donar a conèixer els ocells que podem observar més fàcilment a l’entorn del riu Besòs, des de Montcada i Reixac fins a la desembocadura.

Notícia
L'ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen per salvar la fauna afectada per l’incendi
 

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 11 municipis de la llera del Besòs, s’han reunit avui per avaluar els efectes produïts al riu Besòs per l’incendi de dimecres en una fàbrica de Montornès. Les administracions s’han compromès a tirar endavant un pla de xoc immediat per recuperar la biodiversitat del riu Besòs i fer seguiment de les responsabilitats legals que se’n puguin derivar. L’ACA ja va declarar l’emergència al riu Besòs a causa de la contaminació fruit de l'incendi.

Notícia

L'acció portada a terme en aquest espai ha aconseguit a més la recuperació d'espècies de peixos, ocells, mamífers i fins tot i papallones, al mateix temps que ha suposat la recuperació de nombroses espècies vegetals i l'eliminació d'altres espècies exòtiques, invasores en aquesta zona.

Butlletí