Barcelona accelera la generació d’energia verda

16/05/2023 - 08:25

Vuit projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments de la ciutat de Barcelona.

El Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona) instal·la plaques fotovoltaiques en grans infraestructures com Mercabarna, la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta més gran de la Península Ibèrica.

El compromís de Barcelona amb les energies renovables es fa evident amb els projectes en què la ciutat està implicada, com el de MES Barcelona. Es tracta d’una iniciativa del Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona que té com a objectiu  acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat al costat d’inversors privats.  És l’encarregat d’impulsar la generació d’energia verda a la capital catalana amb 8 projectes en curs per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments.

El MES Barcelona ha propiciat projectes de col·laboració público-privada per instal·lar plaques fotovoltaiques al Museu de Ciències Naturals de Barcelona del parc del Fòrum, a la UNED, al Taller Escola Barcelona, i a Mercabarna, que l’ha convertit en la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta més gran de la Península. Actualment, hi ha en curs nous projectes similars a quatre Centres Esportius Municipals: CEM Nova Icària, CEM Colom, CEM Can Ricart i CEM Espanya Industrial.

Acords amb inversors per a fer possibles aquestes instal·lacions, l’Ajuntament ha arribat prèviament a acords amb diversos inversors homologats per a la construcció de diverses societats SPV (empreses constituïdes amb  la finalitat de ser el marc de la inversió en projectes d’energies renovables). Els acords s’han tancat amb Acelera SCR, ACSA (Sorigué), Construcciones Rubau, Atlas Energia i EIDF.

 

El MES Barcelona en l'àmbit domèstic

El Mes Barcelona també treballa per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les comunitats de veïns. Els finançadors de la fotovoltaica venen l’energia als propietaris de l’edifici i, en acabar el contracte de venda d’energia, les plaques passen a pertànyer als propietaris a cost zero. Fins ara, un total de 1.500 edificis s’han interessat per la proposta, la gran majoria d’ells residencials

Les Nacions Unides han reconegut MES Barcelona com la col·laboració publico-privada més sostenible d’un total de 70 models que optaven a aquest mèrit.


Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Les Piscines Municipals de Manresa reduiran un 35% el consum energètic amb la posada en marxa de 500 plaques fotovoltaiques

Article

La formació forma part del programa Nexe tecnologia, promogut pel Pacte Local per l’Ocupació i el Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de l'Hospitalet

Notícia

L’energia generada per aquestes plaques fotovoltaiques, juntament amb les que es col·locaran, més endavant, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, cobrirà pràcticament tots els consums energètics ordinaris del conjunt d’edificis de l’Anella Olímpica.

Butlletí