Barcelona accelera la generació d’energia verda

16/05/2023 - 08:25

Vuit projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments de la ciutat de Barcelona.

El Mecanisme per a l’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona) instal·la plaques fotovoltaiques en grans infraestructures com Mercabarna, la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta més gran de la Península Ibèrica.

El compromís de Barcelona amb les energies renovables es fa evident amb els projectes en què la ciutat està implicada, com el de MES Barcelona. Es tracta d’una iniciativa del Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona que té com a objectiu  acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat al costat d’inversors privats.  És l’encarregat d’impulsar la generació d’energia verda a la capital catalana amb 8 projectes en curs per instal·lar plaques fotovoltaiques en grans equipaments.

El MES Barcelona ha propiciat projectes de col·laboració público-privada per instal·lar plaques fotovoltaiques al Museu de Ciències Naturals de Barcelona del parc del Fòrum, a la UNED, al Taller Escola Barcelona, i a Mercabarna, que l’ha convertit en la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta més gran de la Península. Actualment, hi ha en curs nous projectes similars a quatre Centres Esportius Municipals: CEM Nova Icària, CEM Colom, CEM Can Ricart i CEM Espanya Industrial.

Acords amb inversors per a fer possibles aquestes instal·lacions, l’Ajuntament ha arribat prèviament a acords amb diversos inversors homologats per a la construcció de diverses societats SPV (empreses constituïdes amb  la finalitat de ser el marc de la inversió en projectes d’energies renovables). Els acords s’han tancat amb Acelera SCR, ACSA (Sorigué), Construcciones Rubau, Atlas Energia i EIDF.

 

El MES Barcelona en l'àmbit domèstic

El Mes Barcelona també treballa per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les comunitats de veïns. Els finançadors de la fotovoltaica venen l’energia als propietaris de l’edifici i, en acabar el contracte de venda d’energia, les plaques passen a pertànyer als propietaris a cost zero. Fins ara, un total de 1.500 edificis s’han interessat per la proposta, la gran majoria d’ells residencials

Les Nacions Unides han reconegut MES Barcelona com la col·laboració publico-privada més sostenible d’un total de 70 models que optaven a aquest mèrit.


Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Butlletí