Atorguen protecció internacional al corredor de migració de cetacis del Mediterrani

19/01/2018 - 09:50

El Conveni de Barcelona converteix aquesta franja marítima, un espai d’alt valor ecològic on abunden dofins, rorquals o catxalots, en una Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM).

La decisió, que implica arxivar tots els projectes de prospeccions petrolieres en la zona, és un acord llargament esperonat per organitzacions ecologistes com Aliança Mar Blava, de la qual n’és membre l’Ajuntament de Barcelona, OceanCare i Natural Resources Defense Council.

Els representants governamentals reunits en la conferència del Conveni de Barcelona van validar el 18 de desembre a Tirana (Albània) tota la documentació tècnica presentada per l’Estat espanyol per declarar aquesta franja marítima com a ZEPIM. La declaració només queda supeditada ara a què el govern espanyol publiqui el Reial Decret on es reflecteix l’acord.

Alt valor ecològic

El corredor de migració de cetacis del Mediterrani té un alt valor ecològic i s’ubica en unaàrea marina d’uns 45.000 km2 localitzada entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana, entre el golf de València i el golf de Lleó.

Allotja una gran diversitat d’espècies de cetacis, incloent-hi la segona i tercera espècies més grans de la Terra: els rorquals i els catxalots, així com el dofí mular i el dofí ratllat i espècies de cetacis bussejadors de gran profunditat com el cap d’olla gris, el cap d’olla comú i el zífid de Cuvier, entre d’altres.

A més, és d’especial rellevància per ser utilitzat com a zona de pas migratori pel rorqualcomú cap a les seves àrees de cria i alimentació al nord de la Mediterrània. Totes aquestes espècies han rebut ja estatus de protecció per part de diversos règims de conservació tant nacionals com internacionals.

No més prospeccions

La declaració del corredor com a ZEPIM suposa la culminació d’un esforç conjunt de sensibilització i conscienciació realitzat per organitzacions ecologistes amb el suport d’entitats com l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, cal apuntar que el consistori barcelonès va organitzar el novembre al Museu Marítim de Barcelona la Jornada de Protecció de Migració dels Cetacis a la Mediterrània. Durant aquesta jornada, diferents experts van denunciar el risc dels cetacis al Mediterraniarran de la comunicació acústica submarina causada per projectes d’extracció de cru realitzats per empreses petrolieres.

A banda del perill de vessament de cru, es va apuntar que, en la primera fase d’aquests projectes d’extracció, es genera un tipus d’explosió que emet ones acústiques d’enorme intensitat i freqüència, amb un nivell de soroll al medi marí de 10.000 a 100.000 vegades més gran que el motor d’un avió a reacció.

Aquest nivell sonor generat dobla el llindar del dolor de l’ésser humà i produeix danys fisiològics irreversibles en cetacis, tortugues, peixos, invertebrats, i fins i tot la seva mort. Amb tot, la consideració del corredor com a ZEPIM és una primera fita en la protecció de la biodiversitat del Mediterrani que permetrà paralitzar els projectes de prospeccions d’hidrocarburs a la demarcació marina llevantina-balear.


 

Categories: 

Relacionats

Article
El CADS publica un informe per avançar vers una gestió sostenible del medi marí i costaner

L'informe conté recomanacions per fer compatibles la conservació del medi marí i l’activitat socioeconòmica, en la línia del que promou l’Agenda 2030 de Nacions Unides i, en particular, l’ODS 14 dedicat a l’àmbit marí.

Article

La trobada anual de l’economia i la cultura transformadores del Bages es reconverteix en un festival i cicle de xerrades a les xarxes. Hi haurà concerts d’Smoking Souls, Suu, JazzWoman i 2 Princeses Barbudes. A les xerrades es parlarà de cures, ecofeminisme, pantalles i infància i adolescència, i de les respostes locals davant la crisi. La festa es tancarà amb la projecció del documental ‘Aigua tèrbola. El negoci d’Agbar a Mèxic’. Un taller de vermut i un tast virtual de cervesa completaran el programa.

Article

En la situació actual de crisi pel coronavirus, l’Ajuntament de Manresa considera essencial que no hi hagi cap persona ni família que no disposi d’aigua corrent a casa. Per aquest motiu, Aigües de Manresa ha començat la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris a les famílies vulnerables. Ja hi ha 23 casos detectats per Serveis Socials en què s’han instal·lat comptadors, i n’hi ha prop de 50 més que s’estan gestionant.

Butlletí