Arriba la VI Marató RE-M per l'estalvi energètic

Proposa estalviar energia per lluitar contra la pobresa energètica i pel canvi climàtic

Font: Ajuntaments de Malgrat de Mar, Palau-Solità i Plegamans, Sabadell, L'H. ICAEN

29/01/2021 - 14:08

La VI Marató RE-M de l'energia, estalvi energètic per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic, s'adapta a la situació causada per la COVID19.

A partir de l'1 de febrer set Ajuntaments i quatre Departaments de la Generalitat de Catalunya inicien la seva participació a la VI Marató RE-M de l’Estalvi Energètic, per la lluita contra la pobresa energètica i pel canvi climàtic. Es tracta d’una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum de l’energia als edificis i equipaments públics, que té com objectiu aconseguir estalvi d’energia, i destinar l’estalvi econòmic derivat a accions contra la pobresa energètica. Aquesta iniciativa s’adreça a municipis i ens públics que vulguin adherir-se i participar. 

Enguany està prevista la participació de 38 escoles i 22 equipaments de més de set Ajuntaments i quatre Departaments de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa va ser conceptualitzada per l'Origen, una empresa d’innovació, ecologia i comunicació que ha patentat la idea i la metodologia de treball REM (Redueix Energia i Millora) que hi aplica per al desenvolupament de la iniciativa. 

 

En què consisteix La Marató 

Durant el mes de febrer, quan té lloc la part més visible de la Marató, el personal treballador de l'edifici adherit a la campanya, duu a terme accions per reduir-ne la demanda energètica  i obtenir el màxim estalvi energètic i econòmic a cada edifici.   

Finalitzat el mes de febrer, es calcula l’estalvi aconseguit que es destinarà a la realització de les accions contra la pobresa energètica que es defineixin.  

L’edició d’enguany s’adaptarà a la situació actual d’emergència sanitària, i a la variació d’ocupació dels edificis públics a nivell presencial. El repte, serà tornar a assolir un estalvi significatiu d’electricitat, gas (en el cas de què n’hi hagi) i aigua i com a conseqüència, una reducció d’emissions.

Les accions i els reptes d’estalvi es proposaran també en format virtual per arribar al màxim de treballadors públics i reforçar les bones pràctiques d’ús de l’energia que es podran aplicar quan el treball presencial es recuperi. D’altra banda, algunes pràctiques es poden aplicar també en el context del teletreball en l’àmbit domèstic.

Com a exemples, l'Ajuntament de Malgrat de Mar participarà enguany amb les escoles públiques Marià Cubí i Mare de Déu de Montserrat perquè la pandèmia no permet portar a terme la campanya de divulgació adreçada a la ciutadania en equipaments públics. L'any passat, les Escola Mare de Déu de Montserrat i l'Escola Marià Cubí van aconseguir estalviar, cadascuna, més d'un 20% en el consum de gas durant la Marató d'Estalvi Energètic.

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans hi participa amb totes les escoles del municipi. Independentment de l’estalvi que s’aconsegueixi. La Marató vol aconseguir la participació i implicació del màxim nombre de persones. 

Cinc escoles de L’Hospitalet de Llobregat —Prat de la Manta, Ramon Muntaner, la Marina, Busquets i Punset i la Carpa— participen aquest any en la VI Marató RE-M de l’Energia. Durant tot el mes de febrer, en les cinc escoles de L’Hospitalet —que ja van participar en l’edició de l’any passat— es treballarà de forma concreta un tema cada setmana: enllumenat i aparells elèctrics, climatització, aigua, i emissions i mobilitat, en un nou format adaptat a l’actual situació de pandèmia. Al començament de la setmana es farà arribar a cada escola una càpsula informativa del tema que correspongui, en format vídeo. Hi haurà informació, un gag amb un toc d’humor i un petit repte per a tots aquells que vulguin participar.

En la Marató RE-M de 2020, les cinc escoles participants de L’Hospitalet van assolir —respecte al mateix període de l’any anterior— un estalvi en el consum d’electricitat de 7.821 kWh (-21,2%), de 225 m3 d’aigua (-16,5%) i de 7.334 m3 de gas (-47,8%). Aquests estalvis es tradueixen en una reducció de les emissions de CO2 de 20.018 kg (-40,6%), que equivalen al consum mensual de 100 famílies de quatre membres o a les emissions anuals de deu cotxes.

A Sabadell, set equipaments passaran a l’acció climàtica mitjançant una campanya d’estalvi, apoderament i acció. El que s’aconsegueixi estalviar en aigua, electricitat i gas del mes de febrer es destinarà de forma íntegra a un projecte de lluita contra la pobresa energètica a Sabadell. Els centres protagonistas són: Andreu Castells, Font Rosella, Sant Julià, La Roureda, Teresa Claramunt, Enric Casassas i Joan Montllor. Es tracta d’escoles que ja ha participat en el programa de l’Agenda 21 Escolar Plus.

Per altra banda, l’Institut Català d’Energia impulsa i coordina la participació d’edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya en la 6a edició de la Marató de l’Estalvi Energètic. Aquesta edició 2021 compta amb la participació de 18 edificis i equipaments públics de la Generalitat de Catalunya. Per adaptar la campanya a la situació actual es tindran de compte les dades de consum dels edificis un cop aplicades les mesures necessàries  degut a la pandèmia, i les accions es faran també en format virtual per a què les mesures tinguin una major arribada a tots els treballadors públics.

La Marató de l’Estalvi Energètic s’ha fixat com a objectiu assolir una reducció del 10% en el consum d’electricitat, aigua i gas durant el mes de febrer respecte als mesos anteriors, després d’haver pres les mesures que calen per garantir la salut dels treballadors.

A més, s’ha presentat el projecte a totes les persones concernides i s’han celebrat reunions, accions formatives i de debat virtuals per informar de quines mesures es poden posar en pràctica per reduir el consum d’energia i fer un bon ús dels edificis i de les seves instal·lacions. La intenció és que les mesures d’estalvi energètic, com per exemple aquelles que estan relacionades amb el canvi d’hàbits, se segueixin aplicant la resta de l’any.

Quan acabi el mes de febrer, es comptabilitzarà l’estalvi assolit i el seu import es destinarà a projectes relacionats amb la lluita contra la pobresa energètica.
 

Resultats anteriors

La 5a edició va suposar per la Generalitat la seva participació a la Marató per segon any consecutiu. En aquesta edició, es va aconseguir disminuir el consum d’electricitat un 12,5%, el de gas un 40,7% i el d’aigua un 14% en el conjunt dels edificis participants en relació al febrer de l’any anterior, i superant els objectius previstos, fixats en el 10%. Els estalvis assolits van sumar un total de poc més de 43.000 € que es destinaran, un any més accions contra la pobresa energètica. Amb els estalvis resultants de la Marató 2020,  des de l’INCASOL i juntament amb l’ICAEN s’està valorant  a quin projecte es destinaran el estalvis aconseguits..

En l’edició del 2019, corresponent a la IV edició de la Marató, la Generalitat de Catalunya va participar per primera vegada . Aquesta participació, impulsada per l’Institut Català d’Energia, va comptar amb la participació de 9 departaments amb un total de 16 edificis. Els resultats per als edificis de la Generalitat de l’edició 2019 va ser un estalvi total de 39.152€. Els estalvis assolits el 2019 s’han destinat a la instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu de 14,8 kW i la instal·lació de plaques d’inducció eficients en un edifici de 16 habitatges de lloguer social al municipi de Sant Julià de Vilatorta (Osona). 

Foto: Gràcies a la Marató d’Estalvi Energètic de 2019, els veïns de Sant Julià de Vilatorta ja tenen instal·lada la seva fotovoltaica d'autoconsum compartit.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Butlletí