Aquest estiu, Foc Off!

Font: Diputació de Barcelona

11/06/2023 - 14:28


Foc Off és un retret a les persones que cometen imprudències. És un clam per mantenir els boscos lliures d'incendis.

Si veus foc o una columna de fum truca immediatament al 112. No t'ho pensis, actua. 


Foc Off és la nova campanya informativa contra el risc d'incendi de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l’acció humana.

La campanya fa servir els joves com a protagonistes en tant que és una de les generacions més conscienciada amb l’emergència climàtica. Ha estat elaborada pel Departament d’Interior, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona.

El llançament de la campanya informativa coincideix amb l’inici de la campanya forestal, a primers de juny, que enguany ha començat 15 dies abans de l’habitual i no finalitzarà fins al 30 de setembre.

Segons dades del Govern català, 9 de cada 10 incendis són causats per l’acció humana.

Enguany, s’han ampliat els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) perquè puguin actuar directament al bosc fent prevenció, vigilància i una primera intervenció en cas d’incendis, així com el suport del Departament a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i als ajuntaments per protegir les seves urbanitzacions i nuclis.

La Diputació de Barcelona treballa des del 2014 amb la Generalitat per conscienciar la ciutadania de la importància de protegir el bosc dels perills dels incendis forestals.

 

Una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys

La campanya forestal d’enguany està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada.

Aquest 2023, els Bombers de la Generalitat han treballat en 2.766 incendis de vegetació (agrícola, forestal i urbana), un 11% més que l’any 2022 (2.484 incendis) i un 35% més que fa dos anys (2.038 serveis). Alhora, la xifra d’hectàrees cremades fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees. Només el 2012 hi va haver més incendis i superfície cremada.

Segons dades dels Agents Rurals, en un 96% dels incendis forestals aquest 2023 hi ha intervingut el factor humà (ja sigui per negligències, accidents o incendis intencionats), i només un 4% s’ha originat per causes naturals.

Des d’inicis d’any fins ara, a tota Catalunya, hem tingut 118 dies amb alguna comarca a nivell 1 del Pla Alfa. És una xifra de rècord, notablement per sobre de l’anterior rècord de l’any 2012, amb 94 dies. Alhora, aquest 2023 també és l’any amb més dies amb alguna comarca a nivell 2, amb 62 dies, per sobre dels 36 dies de l’any 2016. Pel que fa al nivell 3 del Pla Alfa, enguany s’ha activat ja dues vegades, fora de campanya forestal.

A més, en els darrers cinc anys, les trucades al telèfon d’emergències 112 per alertar d’incendis forestals, o bé perquè patien alguna situació de risc fruit d’un foc forestal, no han deixat d’augmentar, amb l’única excepció de l’any 2020, en temps de pandèmia.

El 2021 s’arriba a superar les 29.000 trucades i el 2022 s’arriba a superar les 32.000 trucades. Enguany, anem cap a tornar a superar totes les xifres històriques. Tot i que gener i febrer van ser uns mesos en què la xifra va ser inferior a la de 2022, els mesos de març i abril, per contra, superen tots els registres en mesos en què encara no s’ha iniciat l’època de l’any més intensa pel que fa a risc d’incendi, triplicant les xifres dels mateixos mesos de l’any anterior.


 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Article

La "Guia pràctica dels acords de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya" vol aportar una visió general de la custòdia del territori i de com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia, el principal instrument per desplegar aquesta estratègia de conservació de la natura.

Article


La Diputació de Barcelona ha presentat un mapa dels equipaments d’educació ambiental públics de la província de Barcelona, aprofitant la celebració el Dia Mundial de l'Educació Ambiental el 26 de gener. La Diputació en gestiona una tercera part.

Butlletí