DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

diumenge, 22 maig, 2022 - 00:00 a 23:59

#Biodiversitat

"Construir un futur compartit per totes les formes de vida"

A mesura que la nostra comunitat global ha de reexaminar la nostra relació amb el món natural, una cosa és certa: malgrat tots els nostres avenços tecnològics, depenem completament d'ecosistemes saludables i vibrants si volem disposar d'aigua, aliments, medicaments, roba, combustible, refugi i energia, només per anomenar alguns exemples. En aquest 2022, el tema del Dia Internacional de la Diversitat Biològica és “Construir un futur compartit per a totes les formes de vida”. L'eslògan promou la idea que la biodiversitat – on els ecosistemes i la naturalesa aporten solucions al clima, els problemes de salut o la seguretat alimentària i hídrica- és la base sobre la qual podem reconstruir millor. Aquest és el missatge que el Conveni sobre la Diversitat (CDB), responsable de la celebració i instrument internacional en defensa de la biodiversitat, pretén inculcar. Per això, el CDB facilita, a través de la seva web, eines de promoció que pots personalitzar disponibles en diversos idiomes.

En l’actualitat, la gran diversitat biològica de la Terra està essent alterada pels éssers humans. Des de l’aparició de l’agricultura (fa aproximadament uns 10.000 anys) i fins la revolució industrial dels últims tres segles, els humans hem anat modificant els paisatges, a vegades, de manera irreversible. Des de talar arbres, fins a moure muntanyes per fer carreteres o construir-hi habitatges, o esgotar els recursos pesquers, etc. Aquest dia neix amb la intenció de conscienciar la població de la importància de preservar la diversitat biològica, fruit de milers de milions d’anys d’evolució.
 

Les Nacions Unides han proclamat el 22 de maig Dia Internacional de la Diversitat Biològica (BID) per augmentar la comprensió i el coneixement dels temes de biodiversitat. Quan es va crear per primera vegada per la Segona Comissió de l'Assemblea General de l'ONU a finals de 1993, 29 de desembre (la data d'entrada en vigor del Conveni de Diversitat Biològica), va ser designat el Dia Internacional de la Diversitat Biològica. Al desembre de 2000, l'Assemblea General de l'ONU adoptat el 22 de maig com el BID, per commemorar l'adopció del text de la Convenció el 22 de maig de 1992 per l'Acta Final de Nairobi de la Conferència per a l'aprovació del text acordat del Conveni sobre la Diversitat Biològica. Això es va fer en part perquè era difícil per a molts països per planificar i dur a terme celebracions adequades per a la data de 29 de desembre, atès el nombre de dies festius que coincideixen en aquesta època de l'any.

Us podeu descarregar la imatge gràfica de la campanya a l'enllaç.


 

Categories: 
Biodiversitat
Educació ambiental

Relacionats

Entrevista

Can Cabanyes és un espai natural de 8 hectàrees situat al sud de Granollers, a tocar del riu Congost. Aquest indret ha passat de ser un solar de pins pinyoners al costat d’un antic dipòsit de residus de runa i deixalles a un espai de gran importància biològica, inclòs com a part del riu Congost al a Xarxa Natura 2000. Els aiguamolls han esdevingut una parada obligatòria en l’educació ambiental de la ciutat i voltants, i  rep la visita diària de fins a 400 persones. Xavier Romero és Tècnic de Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Granollers, i el gestor principal del projecte.

Article

L’Ajuntament de Tarragona ha presentat la nova edició de la campanya de fauna marina, amb l’objectiu d’incentivar el compromís social vers la protecció de la fauna i donar a conèixer la biologia dels animals marins, com identificar els seus rastres o com actuar en cas de detectar-los.

Article

Ha estat una iniciativa del Consell de Participació Adolescent per reforestar la ciutat a la qual s’han sumat entitats, centres educatius i particulars.

Butlletí