10 anys de Jugatecambiental

Font: AMB

14/03/2024 - 11:00

Nova temporada de les Jugatecambientals amb la celebració del 10è aniversari, que han congregat més de 250.000 participants en una dècada.

Gairebé 1.200 activitats per gaudir i aprendre dels parcs i platges metropolitans entre primavera i tardor. La incorporació de dues noves Jugatecambientals, el passaport de fidelitat i la implicació en actes multitudinaris com el Festival de la Infància de Montcada són algunes de les novetats.


 

Des de començaments de març ha engegat una nova temporada de les Jugatecambientals, un projecte compartit amb els ajuntaments metropolitans que té com a objectiu fer descobrir els valors dels parcs i les platges com a espais de natura urbana a través del joc i l’experimentació, amb una programació amena i divertida adreçada al públic familiar. En total hi ha 47 Jugatecambientals arreu dels parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb 25 sessions programades entre primavera i tardor i un catàleg de propostes que suma 1.175 activitats.

Les novetats més destacades d’enguany són les següents:

- Incorporació de dues noves Jugatecambientals: la del Jardí Botànic de Barcelona, que farà una sessió el primer diumenge de cada mes coincidint amb els dies gratuïts, i la de la platja del Somorrostro, que coincidirà amb el calendari del Centre de la Platja de l’Ajuntament de Barcelona.

- Més incidència en les agendes culturals i actes multitudinaris. Les activitats de les Jugatecambientals formaran part d’alguns actes importants dels municipis metropolitans: la Festa de la Mel de Viladecans, la Festa de les Famílies de Montgat o el Festival de la Infància de Montcada i Reixac.

- Introducció del passaport de fidelitat de les Jugatecambientals. S’implementarà en alguns equipaments com a prova pilot. Les famílies que hi assisteixin sis vegades, aconseguiran sis segells i rebran un obsequi en agraïment a la seva fidelitat.

- Nova temàtica lligada al projecte europeu BioPlatgesMet, que pertany al projecte europeu GUARDEN i té com a objectiu ampliar el coneixement de la biodiversitat dels ecosistemes del litoral metropolità a través de la ciència ciutadana. Les Jugatecambientals de les platges hi adaptaran les activitats relacionades amb la biodiversitat, per descobrir els diferents grups d’organismes que hi viuen i fer censos de biodiversitat, que aportaran dades al projecte i engrescaran a la ciutadania a continuar-los pel seu compte.

- Dos canvis d’horari: la Jugatecambiental del parc de la Costeta passa a fer les activitats els diumenges, i la dels Jardins de la Font del Rector de Sant Climent de Llobregat les farà els divendres a la tarda, de 17 a 19 h, i s’estrenarà com la primera en aquesta franja horària.

El calendari general va del cap de setmana del 2 de març al de l’1 de juny, i del 14 de setembre al 30 novembre, en dissabte o diumenge segons el parc o la platja. Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

Consultar programacions, dies i horaris

Les Jugatecambientals també tenen un espai de joc no dirigit, on les famílies poden triar entre una gran diversitat de propostes lúdiques i educatives especialitzades en la natura, com trencaclosques o jocs de taula, espais artístics o de construcció, jocs motrius i, en alguns casos, espais de lectura, gràcies a la col·laboració amb algunes biblioteques. Al llarg dels anys s’ha anat millorant la qualitat i quantitat d’aquests jocs, que entre d’altres han incorporat un Memory i un Twister gegants per treballar la biodiversitat.

 

10 anys de divulgació, aprenentatge i coneixement

Aquest projecte compleix enguany 10 anys des de la seva implantació, amb una prova pilot al parc de Torreblanca l’any 2014.

Durant aquesta dècada, l’AMB ha ofert prop de 9.000 activitats, que han comptat amb la participació de més de 250.000 persones. Es tracta d’una fita realment important, ja que implica la consolidació d’aquests projectes de dinamització als parcs i platges metropolitans. Aquest fet els aporta un valor afegit, ja que la participació de la ciutadania va més enllà dels usos tradicionals, com ara jugar a les zones de jocs infantils, caminar o passejar el gos.

Els parcs i les platges han esdevingut espais educatius de referència a l’aire lliure, on s’està duent a terme una gran diversitat d’activitats relacionades amb la sensibilització envers la natura més propera en ciutats metropolitanes amb gran densitat de població.

L’oferta d’activitats i propostes educatives està directament relacionada amb la gestió diària del Servei de Parcs i Platges, amb una vinculació creixent dels usuaris per cuidar, preservar i mantenir aquests espais naturals.

Núria Machuca, tècnica de promoció parcs i platges de l'AMB afirma que “al llarg d’aquests anys també hem incorporat noves metodologies en les activitats, com ara l’hora del conte, on s’han involucrat les biblioteques properes. A través de la narració d’històries es transmeten conceptes sobre sostenibilitat i sensibilització dels espais naturals”.

Els principals eixos o línies de treball que s’inclouen en aquesta oferta d’activitats durant aquesta dècada són els següents:

  • La importància de la millora de la biodiversitat, que té una relació directa amb la salut dels ecosistemes i la salut de les persones.
  • Els efectes negatius del canvi climàtic, com la regressió de les platges.
  • La retirada d’espècies invasores i les plantacions de vegetació als sistemes dunars.
  • L’ús de l’aigua, relacionat amb l’episodi de sequera que patim i les repercussions en la gestió dels espais de natura urbana.
  • La convivència als parcs i les platges dels usuaris, amb gossos i sense.

Aquests projectes també s’han consolidat amb el pas del temps com a espais de dinamització dels barris, que cada vegada més s’estableixen dins les agendes culturals i socials.

 


 

Municipis: 
Barcelonès

Relacionats

Article

Vuit centres educatius de L’Hospitalet Llobregat participen en la IX Marató RE-M de l’Energia.​

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Butlletí