Font: Ajuntament de Barcelona [1]

Menys plàstics d’un sol ús per a una ciutat més sostenible. Barcelona aposta per reduir el plàstic en la comercialització del peix i del marisc, en un pas endavant per assolir els objectius marcats al Pla Clima, que fomenta pràctiques sostenibles i impulsa l’economia circular.
Coincidint amb el Dia Mundial dels Mars i els Oceans, l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb empreses i entitats del sector pesquer, va presentar una guia pionera [2], que té per objectiu prioritari reduir la presència dels plàstics d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc.
Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc és una guia completa que recull propostes concretes i experiències reals del sector per minimitzar l’ús de plàstics, així com bones pràctiques impulsades per empreses i per l’administració local en la gestió comercial sostenible.
Així, l’ús d’envasos reutilitzables als mercats municipals és clau per a la reducció de residus i per avançar cap a un model de negoci més respectuós amb el medi ambient. Alhora, la guia proposa solucions adaptades a cada etapa de la cadena de subministrament, des de les llotges i embarcacions fins als punts de venda finals, incloent-hi sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos que incentiven la reutilització i minimitzen la generació de plàstics d’un sol ús.
Es tracta d’una iniciativa de gran rellevància, especialment si considerem l’elevat impacte ambiental dels plàstics, sobretot en els ecosistemes marins. De fet, el 85% dels residus que arriben als mars i oceans són plàstics, un problema que afecta greument la fauna i la flora marina, així com a les activitats que depenen directament d’aquests ecosistemes.
Durant l’acte de presentació de la guia celebrat a la seu de la Confraria de Pescadors de Barcelona, la comissionada de Promoció Econòmica, Comerç i Restauració, Nadia Quevedo, ha destacat, precisament, la necessitat d’avançar en la reducció del plàstic conjuntament amb tots els agents implicats del sector pesquer i comercial, per garantir un compromís compartit que afavoreixi la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.
L’acte es va iniciar amb la xerrada per part de la Marta Blanco, de l’ICATMAR/ICM-CSIC “Els plàstics als nostres mars”, va mostrar l’escenari actual de l’estat dels nostres mars i oceans remarcant tota la problemàtica dels microplàstics, fet que en el mar Mediterrani és especialment preocupant donada la seva condició de semitancat on es magnifica l’impacte de la contaminació.
A continuació, la taula rodona “Bones pràctiques per a la reducció dels plàstics d’un sol ús”, moderada per en Pep Hurtado, de l’Oficina Estratègica de l’Àmbit Litoral de l’Ajuntament de Barcelona i els ponents Àlex Goñi, president del Gremi de Peixaters, Marta Felip, de l’Organització de Productors Pesquers (OPP) de Peix Blau de Catalunya i en Pau López, director de Sostenibilitat i Innovació de Mercabarna van informar dels petits avanços que es fan per contrarestar l’ús dels plàstics d’un sol ús.
Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc és una iniciativa pionera que fa avançar la ciutat amb la voluntat d’ampliar el Compromís Barcelona Plàstic Zero, en el marc del Pla Clima, reforçant el compromís de Barcelona amb la sostenibilitat, la reducció de residus i la protecció dels ecosistemes marins, per construir una ciutat més verda i resilient per a les generacions futures.