Font: Ajuntament de Barcelona
Per fer front a la crisi provocada per la Covid-19, els 24 municipis de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, entre les quals hi ha Barcelona, reclamen a les administracions públiques que protegeixin la producció local i sostenible, els canals de distribució de proximitat i els teixits ciutadans comunitaris que permeten portar aliments als que més ho necessiten.
La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia reclama reforçar i protegir els teixits agroalimentaris locals i sostenibles per avançar en la reconstrucció que s’haurà d’afrontar després de la crisi de la Covid-19. A través de la campanya #AlimentaciónEsSalud, la xarxa vol recordar que tenir cura de l’alimentació i de les polítiques alimentàries és essencial per protegir la salut de les persones i el medi ambient d’una manera integral.
Trobareu el comunicat de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia en aquest enllaç.
Iniciatives per impulsar el comerç de proximitat a la ciutat
En el marc de les diferents mesures adoptades en relació amb l’abastiment alimentari en el context de la Covid-19, a la ciutat s’estan impulsant iniciatives a favor del comerç de proximitat i els mercats municipals, i es dona suport als productors, als venedors i a les cooperatives de consum per garantir-ne la continuïtat.
El web “Barcelona des de casa” estrena un apartat per promoure el comerç i els productes alimentaris de proximitat. D’aquesta manera es posen a l’abast de la ciutadania els recursos i els contactes dels serveis d’alimentació que ofereixen un servei a domicili, posant èmfasi en els que ofereixen productes de quilòmetre zero.
La iniciativa inclou informació sobre mercats amb venda a domicili i el contacte per fer-hi comandes, els contactes dels mercats municipals i dels comerços de productes de proximitat que hi ha a la ciutat i les dades de produccions agrícoles que ofereixen venda a domicili. A més, inclou informació sobre les xarxes de suport comunitari de la ciutat i d’abastiment alimentari per a col·lectius vulnerables.
Aquestes accions s’emmarquen en el paquet de mesures que l’Ajuntament ha adoptat per facilitar l’abastiment alimentari a la ciutat: seguiment dels principals canals de distribució com Mercabarna, contacte constant amb els mercats i els comerços alimentaris, ampliació dels serveis socials de caire alimentari o posada en marxa de nous dispositius puntuals de menjar a domicili per a col·lectius en risc.