Centelles inaugura el primer camp solar fotovoltaic municipal de la província de Barcelona

Font: Diputació de Barcelona i El9TV

21/12/2023 - 11:57

La instal·lació, ubicada en una superfície de 10.000 metres quadrats del polígon industrial La Gavarra, tindrà una potència de 1.002,8 kW pic (potència màxima) i generarà, mitjançant prop de 2.200 panells, 1.454 MWh anuals d’energia verda. Amb aquesta actuació, es preveu un estalvi de 700 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia generada es destinarà a la xarxa de la distribuïdora municipal.

El diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, l'alcalde de Centelles, Josep Paré, i l'exalcalde, Miquel Arisa, han inaugurat aquest dimecres, 20 de desembre, el parc solar fotovoltaic d'aquesta localitat osonenca, el primer de titularitat pública de la província, finançat amb gairebé 1,2 milions d’euros de la Diputació de Barcelona mitjançant el programa Renovables 2030.

El món local ha de ser el motor de la transició energètica. Els municipis no han de renunciar a desenvolupar una política energètica, sinó que han de tenir-hi un paper amb infraestructura pròpia i fer arribar els beneficis d’aquestes instal·lacions al conjunt de la ciutadania”, ha subratllat Marc Serra. “Quan parlem de transició energètica no es tracta només de substituir els combustibles fòssils per energies de fonts renovables, sinó d’avançar en el model de producció d’energia, en la descentralització”, ha continuat.

Per la seva banda, l’alcalde de Centelles, Josep Paré, ha destacat “l’envergadura” del projecte, que demostra la importància que “dues administracions treballin conjuntament”, que ha fet possible que es tirés endavant “amb el suport de la Diputació”. 

 

Renovables 2030

El programa Renovables 2030, amb un pressupost de 120 milions d’euros, té com a objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

La Diputació de Barcelona també ha aportat 500.000 euros més de Renovables 2030 per a la construcció de dos aparcaments solars i l’autoconsum compartit del teatre Casal Francesc Macià de Centelles. En el conjunt de la comarca d’Osona, l’import subvencionat amb el programa és de 26,5 milions d’euros.

 

Visita a l'Agència Local de l’Energia d'Osona

Prèviament a la inauguració de Centelles, Marc Serra, s’ha reunit a la seu del Consell Comarcal d'Osona, a Vic, amb personal tècnic de l'Agència Local de l’Energia d'Osona (ALEO) per tal de conèixer el funcionament de l'agència pionera en temes d'assessorament i comptabilitat energètica dels ajuntaments. Actualment l’ALEO té un conveni signat amb 48 ajuntaments d’Osona, amb els quals treballa dia a dia per minimitzar, controlar i reduir les seves factures energètiques. 

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sant Vicenç del Horts inicia els treballs previs per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’escola Sant Josep.

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Butlletí