Comunitat Energètica a Cornellà de Llobregat

Font: Fundació La Bastida

26/04/2024 - 09:42

Les Comunitats Energètiques són grups de persones que s’uneixen per generar i consumir energia de manera local i col·lectiva. És un element clau de la Transició Energètica perquè fomenta l’empoderament de la ciutadania, l’eficiència energètica i el consum d’energia renovable, alhora que genera comunitat. A Cornellà de Llobregat volem crear una primera Comunitat Energètica. Et vols sumar?

Les comunitats energètiques són grups de persones i d’actors, que s’uneixen per generar i consumir energia de manera local i col·lectiva. És un element clau de la transició energètica perquè fomenta l’empoderament de la ciutadania, l’eficiència energètica i el consum d’energia renovable, alhora que genera comunitat.
La finalitat d’una comunitat energètica és el benefici col·lectiu (ambiental, social i econòmic) per sobre del benefici financer. La majoria de comunitats s’organitzen en cooperatives, associacions i societats. Hi poden participar múltiples actors, com ara un grup de veïnes i veïns, un ajuntament, entitats o empreses.

 

Beneficis d’una comunitat energètica:

  • Menys emissions, menys canvi climàtic, més seguretat, més equitat.
  • La presa de decisions és local i de les persones de la comunitat.
  • Hi pot haver diversos projectes: generació fotovoltaica per autoconsum col·lectiu, cotxes elèctrics per compartir, rehabilitació de façanes…
  • Gaudir d’una comunitat on es poden reduir desigualtats, tot ajudant persones en situació de vulnerabilitat i/o pobresa energètica.

 

Hi ha moltes comunitats energètiques a Europa, a Espanya i a Catalunya. És una tendència en creixement i existeixen molts casos d’èxit. La federació Rescoop integra 2.250 cooperatives i un total de 1,5 milions de persones que són actives en la transició energètica. Les primeres cooperatives van sorgir a Dinamarca, Alemanya i Gran Bretanya, entorn d’un projecte local de generació renovable.

A l’estat espanyol, trobem l’exemple de Medina de Pomar Genera on veïns, ajuntament i pimes compten amb generació fotovoltaica, eòlica, hidroelèctrica, 4 punts de recàrrega, emmagatzematge i gestió de la demanda.

A Catalunya, tenim el referent de Som Energia, comunitat energètica en forma de cooperativa, que compta amb més de 80.000 persones sòcies, la qual genera, consumeix i comercialitza electricitat d’origen renovable. També podem destacar el cas de Balenyà sostenible, una cooperativa a la comarca d’Osona que inclou generació renovable i mobilitat elèctrica compartida. A Lleida, la comunitat energètica Vilanoveta constituïda com associació que ha fet compres col·lectives d’instal·lacions fotovoltaiques i està duent a terme un procés de crida i d’enxarxament per tal de tenir autoconsum col·lectiu.

 

La creació d’una comunitat energètica

És necessari tenir motivació, ser un grup de persones amb un propòsit comú, tenir capacitat de constituir-se legalment, elaborar un pla de governança, elaborar estudis de disseny i viabilitat, tenir capacitat d’inversió directa o a través de tercers, tenir una pla de gestió i tenir la capacitat de resoldre conflictes que puguin aparèixer. 

Passos necessaris:

  1. Creació del grup motor
  2. Dinamització del procés participatiu
  3. Pla de governança
  4. Disseny tècnic i gestió administrativa – Prototipus dels primers passos
  5. Estudis de disseny i viabilitat
  6. Finançament
  7. Constitució de la comunitat energètica
  8. Gestió i manteniment

 

Si estàs interessat/da en rebre més informació o participar en el grup motor d’una Comunitat Energètica a Cornellà, envia’ns un correu a comunitatenergetica@fundaciolabastida.org i ens posarem en contacte amb tu.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La fotovoltaica signa un manifest públic-privat per impulsar les comunitats energètiques a Espanya.

Notícia

22 Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària de Catalunya s’han trobat al Prat de Llobregat per posar en comú estratègies de creixement

Notícia

L’Ajuntament de Castelldefels ha finalitzat les instal·lacions de generació elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum a la prefectura de la Policia Local, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i la Pista Poliesportiva de Can Roca.

Butlletí