Figueres utilitzarà per primera vegada aigua regenerada de l'EDAR

03/11/2023 - 10:10

Figueres utilitzarà per primera vegada aigua regenerada de l’estació depuradora (EDAR) per a usos municipals. Servirà per a la neteja de carrers, clavegueram, reg d’aigua per arbres catalogats, sistemes contra incendis, rentat industrial de vehicles i utilització en obres. També la ciutat participa en el projecte InnWater de la Unió Europea.

L’Ajuntament de Figueres començarà a utilitzar l’aigua regenerada de la depuradora (EDAR) per a usos municipals no només mentre duri el període de sequera, sinó com a política d’estalvi d’aigua present i futura de l’Ajuntament.  L’Agència Catalana de l’Aigua n’ha autoritzat avui la utilització. S’utilitzarà pel reg a les zones verdes urbanes (parcs, camps esportius i similars), neteja de carrers, sistemes contra incendis i utilització en obres.  Aquesta mesura permetrà continuar realitzant, davant la situació d’emergència per sequera, les tasques de neteja i reg de caràcter urbà i servirà per estalviar aigua freàtica que actualment s’està destinant per fer la neteja viària de la ciutat.

La mesura, que és històrica, permetrà estaviar 14.000 metres cúbics anuals d’aigua freàtica que s’usa actualment per neteja de carrers i clavegueram.

Des del mes de maig, quan Figueres va entrar en estat d’alerta per sequera, fins al mes de setembre, s’ha reaprofitat amb l’aigua freàtica del Parc de les Aigües 2.462 metres cúbics. Des d’aquest setembre ja es disposa, també, del freàtic de la Ronda sud.

El recurs a derivar és l’aigua regenerada a l’estació depuradora de Figueres, que s’utilitza com a aigua de serveis dins les instal·lacions de la mateixa estació depuradora d’aigües residuals (EDAR), amb un volum màxim de 5.000 metres cúbics l’any. Cada dia entren a l’EDAR 12.000 metres cúbics, 10.500 dels quals se sanegen i es retornen de nou per mantenir el cabal hidrològic de la Muga.

L’aigua regenerada és aigua residual depurada que rep un tractament addicional. Aquesta aigua no és aigua potabilitzada sinó prepotable, així doncs és òptima per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg.

La ciutat de Figueres va entrar en estat d’emergència per sequera el passat 26 de setembre, juntament amb els 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà que formen part de l’explotació de l’embassament de Darnius Boadella. Amb l’estat d’emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi, i també es prohibeix el reg de zones verdes i jardins, la neteja amb aigua potable de carrers i la supressió del reg agrícola, horts i jardins.

La regidora de Medi Ambient, Núria Bartrolich, ressalta que “davant l’escassetat d’aigua hem de ser conscients que les mesures que prenem com a ajuntament no han de ser mesures únicament per afrontar l’actual situació d’emergència, sinó mesures permanents d’estalvi d’aigua en tots els serveis municipals i també entre la població”. “Per aquest motiu, hem estudiat mesures addicionals a les que decreta la Generalitat per fer un pas endavant amb mesures pioneres que ens permetin avançar-nos”.

 

Figueres participa en el projecte InnWater de la Unió Europea

En el cas de la ciutat, s’hi aplicarà una metodologia específica per conèixer amb profunditat les disponibilitats hídriques, la demanda d’aigua, els usos de l’aigua, estudiar els escenaris de futur en un context de canvi climàtic

L’Ajuntament de Figueres juntament amb les entitats Office International de l’Eau (OIEAU) (França), Université de la Reunion (França), Etifor SL (Itàlia), Université de Rouen Normadie (França), Fundació Eurecat (Catalunya), Stiftelsen Stockholm International Water Institute (Suècia), Rekk Energiapiaci Tanacsado KFT (Hongria), European University Institut (Itàlia), Kozep-Tisza-Videki Vizugyi Igazgatorsag (Hongria), Consiglio Di Bacino Brenta (Itàlia), European Water Regulators WAREG (Itàlia) i Westcountry Rivers Trust LBG (Gran Bretanya), participen en el projecte InnWater (Promoting Social Innovation to renew multi-level and cross sector Water governance) finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Horizon Research and Innovations Actions 2023-2026.

L’objecte del projecte és dissenyar i assajar instruments de governança de l’aigua en ciutats i territoris amb problemàtiques particulars de gestió de l’aigua. Inclou una part de recerca i innovació a càrrec dels socis tecnològics del projecte i la seva aplicació en territoris concrets. Un dels territoris d’aplicació és la ciutat de Figueres (i per extensió la conca de la Muga) que és un exemple de territori amb problemes d’abastament d’aigua per episodis de sequera. En el cas de Figueres, s’hi aplicarà una metodologia específica (adaptada a la seva singularitat) per conèixer amb profunditat les disponibilitats hídriques, la demanda d’aigua, els usos de l’aigua, estudiar els escenaris de futur en un context de canvi climàtic i identificar i involucrar els agents implicats en la gestió de l’aigua. L’àmbit territorial de treball és el conjunt de la conca de la Muga.

El projecte té una durada de 36 mesos amb inici el dia 1 de març de 2023 i finalització el 28 de febrer de 2026.

El pressupost total del projecte InnWater és de 2.834.847,5 €. D’aquest el pressupost que li correspon a l’Ajuntament de Figueres és de 98.987,5€ que inclou, despeses de personal, contractació de serveis i despeses de funcionament del projecte (traduccions, desplaçaments, dietes). El finançament del programa és del 100% de la despesa a càrrec de la Unió Europea.

Representants de l’Ajuntament de Figueres, Fisersa i la Fundació Eurecat es van reunir fa unes setmanes amb la gerència de l’Agència Catalana de l’Aigua per presentar-los el projecte i avaluar formes de col·laboració.

Des de l’Ajuntament de Figueres s’espera que aquest projecte permeti disposar de més i millor informació sobre la gestió de l’aigua a la conca de la Muga i avançar en noves formes de governança de l’aigua.

 


 

Municipis: 
Alt EmpordàFigueres
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Aquesta és una acció més de les diverses que l’Ajuntament ha anat posant en marxa des de l’entrada en emergència per sequera el passat mes de setembre.

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Article
Una dutxa en una platja del Port de la Selva

Una dutxa en una platja del Port de la Selva

Els municipis de les comarques gironines no posaran en funcionament les dutxes de les platges aquest estiu, en plena situació de sequera

Butlletí